Premium Lock Geachte Boris Johnson, sleep er iets beters uit dan een no-deal Brexit

26 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Boris Johnson bij bezoek aan Birmingham in juli 2019. Foto: AFP.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan nieuwbakken premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson: toon leiderschap, juist óók door te onderhandelen.

U hebt als nieuwe Britse premier, de veertiende onder het regime van Queen Elizabeth, een bijzondere positie. Die is vergelijkbaar met die van – bijvoorbeeld – uw naamgenoot Lyndon B. Johnson na de moord op JFK: regeringsleider zonder kiezersmandaat. Iedereen die op Netflix de serie Designated Survivor volgt, over een regeringsfunctionaris die door het noodlot volledig onvoorbereid op de stoel van de president van de VS landt, weet wat u te doen staat: meteen ondubbelzinnig leiderschap tonen.

U toonde ondubbelzinnig leiderschap met donderspeech in Lagerhuis

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Dat lukt u aardig, met een donderspeech in het Lagerhuis donderdag.

U dreigde, ik zou haast zeggen: uiteraard, de rekening voor het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU) – 39 miljard pond, 43,6 miljard euro – niet te betalen als er geen ‘betere deal’ op tafel komt.

Dat klinkt niet alleen stoer maar ook vreemd. De EU heeft met uw voorganger telkens opnieuw de gevolgen van een Brexit doorgenomen – financieel en juridisch. De betaling is zo’n afspraak, May was ermee akkoord. En – relevanter: het parlement in meerderheid ook. En het Britse bedrijfsleven geeft aan nu al tot 600 miljoen pond per week aan omzet te missen door de Brexit – hoe die ook uitpakt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw