Premium Lock Staatswiet? Laat ‘coffeeshops’ alleen koffie verkopen

12 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Joint op tafel bij coffeeshop in Tilburg. Foto: ANP.

In plaats van een experiment om wiet te legaliseren, kan het kabinet beter een experiment beginnen dat bestaat uit het verbieden van drugshandel via ‘coffeeshops’, vindt René van Rijckevorsel.

Amsterdam heeft 175 (!) ‘coffeeshops’ verspreid over de hele stad, ook in woonwijken. ‘Coffeeshop’ is een eufemisme voor drugswinkel. De eigenaar verdient zijn geld namelijk niet met het serveren van caffe lattes maar met de verkoop van zakjes met wiet en hasj of voorgerolde joints aan vooral jongeren en toeristen. Rotterdam telt 40 van dit soort drugsneringen, Den Haag 36 en Utrecht ‘slechts’ 11.

Lees ook de column van Gerry van der List

Criminaliteit als overheidsbeleid: de idiotie van staatswiet

Wil een gemeente meedoen aan de proef met legale wiet die het kabinet Rutte-III in het Regeerakkoord opnam, dan is medewerking van alle ‘coffeeshops’ in een gemeente noodzakelijk. In de proef mogen de shops zich vier jaar lang alleen laten bevoorraden door wettelijk gecontroleerde wiettelers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.