Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Niet Amerika, maar Iran speelt met vuur

21 juni 2019Leestijd: 5 minuten

Hoewel veel naïeve politici en media anders willen doen geloven, hebben vooral de Iraanse leiders veel te verliezen, schrijft Afshin Ellian. Het is aan de ayatollah om te onderhandelen in plaats van de confrontatie met de Verenigde Staten te zoeken.

De Perzische oorlog dreigt een vorm van piraterij te worden. Daardoor verandert de Perzische Golf in een kruitvat. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw begon de Iraanse leider imam Khomeini de zogenoemde Tanker Oorlog in de Perzische Golf: 160 olietankers zijn destijds beschadigd.  De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan besloot om met een aantal andere westerse landen het olietransport uit de Perzische Golf veilig te stellen. Zo gingen marineschepen de olietankers escorteren.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Reagan besloot destijds slechts om de olietankers te beschermen. Hij bestrafte het islamitische regime van Teheran niet voor zijn agressieve gedrag. Dat was fout. Politieke gangsters die niet worden gestraft, zullen dit als een teken van zwakte van de tegenstander beschouwen. Gangsters worden daardoor brutaler. Met dit referentiekader denkt het Iraanse regime zich te kunnen veroorloven om opnieuw olietankers aan te vallen. Het regime waant zich onaantastbaar, doordat ze denken dat Amerika ze niet gaat aanvallen. De Verenigde Staten vrezen de enorme Iraanse proxymacht in het Midden-Oosten. Dat zijn de gevaarlijke aannamen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.