Robbert de Witt Premium Corner

Wat Julian Assange wil zeggen met zijn kluizenaarsbaard

02 mei 2019Leestijd: 3 minuten

In het juridische gevecht dat hem de komende jaren staat te wachten, zal het actuele imago van de opgepakte voortvluchtige Assange meer sympathie opleveren dan dat van zelfverzekerde whizzkid, schrijft Robbert de Witt.

Nog maar net bevrijd uit zijn zelfverkozen gevangenschap in de ambassade van Ecuador, kan Julian Assange, oprichter van klokkenluidersorganisatie WikiLeaks, zich opmaken voor een nieuwe periode van opsluiting. Een Britse rechter veroordeelde hem tot vijftig weken cel, omdat hij zich heeft onttrokken aan een uitleveringsverzoek.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

In Zweden hebben verscheidene vrouwen hem beschuldigd van seksueel wangedrag. Assange – en zijn schare verdedigers – vreesden dat Zweden hem vervolgens zou uitleveren aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie wil hem vervolgen voor zijn vermeende rol bij het stelen van militaire geheimen door soldaat Chelsea Manning.

Assange en WikiLeaks verdelen de publieke meningen nog net zozeer als toen zij rond 2010 explosieve informatie naar buiten brachten. Is Assange een held van het vrije woord omdat door zijn werk misstanden aan het licht kwamen? Of is hij een anti-Amerikaanse activist die wel erg selectief te werk gaat en bovendien mensenlevens in gevaar bracht door ook diplomatieke bronnen zonder enige consideratie te openbaren?

Zwijgzaam gedrag en mysterieus uiterlijk

Appearance is everything, luidt een Amerikaans gezegde: alles draait om uiterlijk. Hoe Assange zichzelf presenteert aan de buitenwereld, speelt een rol in deze discussie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.