Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Thierry Baudet moet niet de koning-filosoof uithangen

31 mei 2019

Afshin Ellian blikt nog eens terug op de nederlagen van SP en PVV tijdens de Europese verkiezingen, en heeft een tip voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie: laat romantische bespiegelingen achterwege en bouw voort aan het Eppink-effect.

De verkiezingen zijn achter de rug. Tijd om de balans op te maken. De linkse verliezer van de verkiezingen voor het Europees Parlement is de Socialistische Partij. De partij verliest bijna alle verkiezingen. Daarentegen groeit de PvdA. Al ruim een decennium kent de SP één thema: de zorg. Het is de verdienste van de SP dat de partij de aandacht heeft gevestigd op de zorg voor ouderen en andere groepen. Maar het thema is overgenomen door andere partijen. Ook de PVV besteedt aandacht aan de zorg.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De SP heeft geen duidelijke standpunten over het klimaat en klimaatmaatregelen. Ook op het gebied van de Europese Unie (EU) zijn ze niet helder: willen ze een Nexit of iets anders? Ik weet het niet. Hetzelfde geldt voor immigratie en islam. Ze schitteren door afwezigheid in het debat over de islam, islamisering en burgerschap.

Het gaat niet goed met de SP en met het wegsturen van de voorzitter is de partij niet gered. Ze moet zich bezinnen op bovengenoemde belangrijke thema’s.

De houdbaarheidsdatum van de PVV is nog niet verstreken

De andere verliezer van de Europese verkiezingen was de PVV van Geert Wilders. Ook voor hem is dit niet de eerste keer. Maar de houdbaarheidsdatum van de PVV is nog niet verstreken. Weliswaar verliest de PVV stemmen aan Forum voor Democratie, maar die stemmen kunnen wel terugkeren naar de PVV. Omdat Geert Wilders een charismatisch leider is.

Maar ook Wilders moet zich bezinnen op een aantal thema’s. Wilders wil een Nexit. Dat wil de meerderheid van de bevolking niet. Dat is op zich geen opzienbarend probleem. Wat is dan het grootste probleem met Wilders’ verhaal over de EU? Het is inconsistent en daarmee nodigt hij zijn kiezers uit om niet te stemmen. Dat doet hij niet bewust. Maar dat is het gevolg van zijn standpunt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als je een Nexit wilt en we weten dat je dat niet via het Europees Parlement kan bereiken, dan is het de vraag waarom je überhaupt moet gaan stemmen. Voor de Brexit Party van Nigel Farage geldt een andere logica: de conservatieve kiezers konden voor de eerste keer hun stem laten horen over Theresa May en haar Brexit-beleid. In tegenstelling tot Wilders hebben zijn geestverwanten in Frankrijk (Marine Le Pen en haar partij) gekozen voor een ander beleid: wel in de EU en ook nog met behoud van de euro, maar meer macht naar de soevereine staten. Daarom heeft de partij van Le Pen verkiezingen gewonnen. Het is een consistent en haalbaar verhaal. Zij willen in Brussel oppositie voeren.

De grootste winnaar is zonder meer Thierry Baudet

Ook de winnaars moeten uitkijken. Thierry Baudet en Mark Rutte zijn de liberaal-conservatieve winnaars van deze verkiezingen. De grootste winnaar van deze verkiezingen is zonder meer Baudet: van nul naar drie zetels! Maar ook hij neemt een groot risico met een Nexit. Hier zien we echter het verschil tussen FVD en PVV: FVD-lijsttrekker Derk Jan Eppink. Daarom mogen we best van het Eppink-effect spreken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.