Premium Lock Terugkeer van Nigel Farage gaat om veel meer dan Brexit

09 mei 2019Leestijd: 3 minuten
BRITAIN - EU - POLITICS - BREXIT - VOTE

Nog geen vier maanden geleden richtte oer-Brexiteer Nigel Farage een nieuwe partij op, die op 23 mei de grootste dreigt te worden. Een partijprogramma heeft de Brexit Party er niet, maar dat maakt de cynisch geworden Britse kiezers blijkbaar niets uit, schrijft Robbert de Witt.

Je zou zeggen dat er maar één onderwerp is waarmee kandidaten voor de Brexit Party kunnen scoren en waarop zij dus voortdurend zullen hameren: Brexit. Maar nee hoor. Oprichter en boegbeeld Nigel Farage spreekt tijdens bijeenkomsten en persconferenties juist amper over Brexit. Het woord valt zelden. Over oplossingen voor de Gordiaanse Brexit-knoop: niets. Hoe het Ierse grensprobleem kan worden opgelost? Brexit Party-politici zwijgen.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Daarentegen gaat het voortdurend over ‘democratie’. Want door te marchanderen met de uitslag van het Brexit-referendum drie jaar geleden, hebben de politici in Westminster – en premier Theresa May in het bijzonder – de democratie geweld aangedaan.

Tegelijk maken Farage en zijn geestverwanten zo duidelijk dat het deze amper vier maanden oude partij (de oprichting werd aangekondigd op 20 januari) om meer gaat dan alleen het Britse vertrek uit de Europese Unie: het gaat om het herstel van de democratie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw