Bram Boxhoorn Premium Corner

Iran-crisis: wat Federica Mogherini niet snapt

15 mei 2019

De Amerikaans-Iraanse spanningen maken duidelijk dat Europa essentiële machtsmiddelen ontbeert om uit de schaduw van de Verenigde Staten te kunnen stappen, schrijft Bram Boxhoorn.

Door de snel oplopende spanning in het Midden-Oosten tussen Iran en de Verenigde Staten komt de Europese Unie (EU) in een voorspelbaar lastig parket terecht. Doordat de Verenigde Staten het atoomakkoord uit 2015 tussen Iran en een coalitie van wereldmogendheden opzegden, maar de EU tegelijkertijd vasthield aan de overeenkomst, kwam de EU zij aan zij met Iran en Rusland te staan. Dat is verre van een fraai beeld.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Bovendien mislukten de Europese pogingen om de Amerikaanse sancties te omzeilen met een eigen banksysteem (Instex). Europese bedrijven zijn niet bereid de financiële gevolgen te aanvaarden van het negeren van de Amerikaanse sanctieregels.

De buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, worstelt zichtbaar met de nieuwe situatie. In vele opzichten was zij de aanjager van de Iran-overeenkomst. Maar nu dreigt zij met lege handen achter te blijven. De EU zal de Iraanse aankondiging om de opgelegde restricties (onder meer de gedwongen verkoop van verrijkt uranium) te negeren, niet kunnen accepteren. Maar wat zijn de alternatieven?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.