Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Zit Iran achter de raketten van Gaza op Israël?

06 mei 2019Leestijd: 4 minuten

Het was afgelopen weekeinde opnieuw raak: Palestijnse terroristen bestookten Israëlische burgers met honderden raketten, vermoedelijk in opdracht van Iran. Door deze zinloze agressie storten Hamas en Islamitische Jihad de bevolking in Gaza verder in de ellende, schrijft Afshin Ellian.

De raketoorlog van ayatollahs tegen de Joodse staat is weer begonnen. Afgelopen vrijdag schoot een Palestijnse sniper uit Gaza op een aantal Israëlische soldaten. Twee Israëlische officieren raakten gewond. Israël reageerde onmiddellijk op deze aanval. Daarbij kwamen weer twee Hamas-strijders om het leven. De rest ging vanzelf: de raketoorlog van Gaza tegen Israël. Maar deze aanval kent een duidelijke regionale dimensie. Het Palestijns-Israëlisch conflict kent eigenlijk één regionale dimensie: de islamitische staat van Iran.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Islamisten zien slechts één vorm van ‘vrede’: Israël van de kaart vegen

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In Caïro waren vrijdag 3 mei de vertegenwoordigers van de Islamitische Jihad (uit Gaza) en Hamas bijeen om onder leiding van de Egyptische autoriteiten een overeenkomst te construeren inzake de vermindering van spanningen tussen Gaza en Israël. De overeenkomst was bijna bereikt. Een waarschuwing voor eeuwige optimisten onder ons: dit soort overeenkomsten heeft intrinsiek een tijdelijk karakter. Het zijn geen duurzame vredesovereenkomsten, omdat vanuit het perspectief van de islamisten slechts één vorm van vrede mogelijk is. Die vrede is pas bereikt als Israël van de kaart is geveegd. De rest zijn volgens de traditie van profeet Mohammed tijdelijke verdragen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.