Premium Lock Goed dat Venezuela en Iran het Witte Huis weer vrezen

03 mei 2019Leestijd: 4 minuten
Trump kiest voor de confrontatie. Foto: AFP

Uitstekend dat Donald Trump heeft gebroken met de rampzalige buitenlandkoers van Barack Obama, schrijft Afshin Ellian. Ondanks begrijpelijke zorgen over een regimeverandering is de harde opstelling van de Amerikaanse president jegens schurkenstaten als Venezuela en Iran terecht.

Een grondige revisie van het beleid van oud-president Barack Obama is gaande in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Terwijl Obama gruwde van de Syrische burgeroorlog, maakte hij voor ayatollahs de weg vrij om zich intensief met deze oorlog te bemoeien.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Dat was desastreus. Dat beleid resulteerde in meer geld voor het Iraanse regime, dat ayatollahs vervolgens gebruikten voor het uitbreiden van hun proxymacht in en buiten het Midden-Oosten: in Irak, Syrië, Jemen en Afghanistan. Obama verkocht dit wanbeleid als een historische gebeurtenis: ayatollahs zouden hun geld gebruiken voor de Iraanse economie en de groei van de middenklasse, aldus Obama.

Op deze plaats heb ik destijds de waanzinnige bewering van Obama weerlegd. Helaas heb ik gelijk gekregen. Zie Syrië en Jemen! Ondanks dat Obama de Russische macht wilde inperken, liet hij de Russen samen met de Iraniërs vrij om hun macht in Syrië en elders uit te breiden.

Ook Venezuela en Cuba profiteerden van Obama’s wanbeleid

Elders? Jazeker, in Venezuela. Ook Venezuela en Cuba mochten profiteren van het wanbeleid van Obama. Dat was echt een dom en nadelig beleid voor Amerika en het vrije Westen. Nu, onder president Donald Trump, moeten Cuba, Venezuela en Iran opnieuw de Amerikaanse macht vrezen. En dat is de enige juiste richting.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw