Eric Vrijsen Premium Corner

Links onderwerpt FVD aan moreel toelatingsexamen

06 mei 2019

Forum voor Democratie (FVD) boekte zes weken geleden bij de provinciale verkiezingen een eclatante zege, maar krijgt de club van Thierry Baudet ook invloed op het bestuur? De nieuwe partij werd de grootste in Noord- en Zuid-Holland plus Flevoland, de op één na grootste in zes provincies en de op twee na grootste in Utrecht, Groningen en Zeeland.

In Zuid-Holland – waar VVD-coryfee en Baudet-vriend Hans Wiegel optreedt als ‘informateur’ – maakt FVD nog kans op zetels in de Gedeputeerde Staten. Elders slepen de onderhandelingen zich voort, maar ziet het er niet naar uit dat de club doordringt tot de bestuurlijke macht.

Dat kan eigen schuld zijn: zo haakte de partij in Brabant zelf af, omdat de VVD zich niet wilde distantiëren van het ‘klimaatbeleid’ van de afgelopen jaren. Maar tegelijkertijd laten vooral linkse partijen geen kans onbenut om FVD eruit te werken.

Moreel toelatingsexamen

Kort na de verkiezingen was het argument dat ze ‘niet wisten waar Forum voor stond,’ omdat die partij zonder gedetailleerde provinciale programma’s campagne had gevoerd en het bij de Statenverkiezingen vooral had gemunt op de indirecte zetels in de Eerste Kamer.

In onderhandelingen en pré-onderhandelingen leidde dit ertoe dat linkse partijen de nieuwe Statenleden de maat namen. Die moesten het oneens zijn met wat Forum op nationaal niveau propageerde, anders vielen ze meteen buiten de coalitievorming. Zo eiste de PvdA in Flevoland dat de provinciale Forum-leider Gert-Jan Ransijn zich distantieerde van Baudets uitspraken over een Nexit en een blank Europa.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.