Premium Lock Koester de waarde van de democratie

11 april 2019Leestijd: 5 minuten
De Turkse president Erdogan (links) en de Venezolaanse president Maduro. Foto: AFP.

Philip van Tijn benadrukt nog maar eens dat we ondanks alle gebreken onze westerse democratieën moeten koesteren. Landen als Venezuela, Turkije, Indonesië en Egypte tonen aan dat deze staatsvorm ook kan leiden tot een (verkapte) dictatuur.

Het moet geen gewoonte worden, maar ik kom (mede gevoed door lezersreacties) nog een keer terug op mijn recente column over de kleine stapjes in de richting van democratie die de afgelopen weken hier en daar waarneembaar waren (Turkije, Slowakije, Oekraïne, Venezuela). In geen van deze landen is het zeker dat die stapjes zullen leiden tot enige vorm van democratie, misschien wel onze westerse parlementaire democratie. Het zijn kasplantjes die moeten worden gekoesterd.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks op zondag een blog over de acutualiteit.

Maar in dezelfde week, was ongeveer mijn gedachtelijn, liet die westerse democratie zich niet bepaald van haar beste kant zien. In de Verenigde Staten gebeurden weer vreemde dingen, in het Verenigd Koninkrijk werd het zelfs knotsgek en ook in Nederland werd duidelijk dat aan de democratie nog wel wat te verbeteren valt. De besluitvorming rond het klimaat en de Europese Unie heeft, op zijn zachtst gezegd, weinig waardering ondervonden en op de brute afschaffing van het referendum is gereageerd met een mengsel van woede en hoongelach (want op z’n minst is de indruk gewekt dat het referendum werd afgeschaft juist omdat het aan zijn doelstellingen voldeed).

Maar ‘bij ons’ gaat het om betrekkelijk kleine onvolkomenheden: in de Verenigde Staten is de machtenscheiding aan enige revisie toe, het Verenigd Koninkrijk moet zich eens bezinnen op het (dis)functioneren van het tweepartijenstelsel én het districtenstelsel, Duitsland moet zijn angst voor en vanuit het verleden loslaten en Nederland moet eindelijk eens de rapporten van de vele staatscommissies over dit onderwerp lezen. En er vooral iets mee doen. Maar het blijft klein leed vergeleken bij wat er mis is in al die schijndemocratieën, autocratieën en volksdemocratieën.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw