Premium Lock Zorgen over klimaatkosten niet de schuld van ‘schreeuwende’ media

01 maart 2019Leestijd: 5 minuten
Diederik Samsom. Foto: ANP.

Veel Nederlanders zijn terecht bezorgd over de kosten van de Groene Revolutie, constateert Afshin Ellian. Het verbaast hem hoe aanvoerder Diederik Samsom de schuld legt bij ‘schreeuwende’ media, in plaats van bij de draconische en onverantwoorde klimaatplannen.

Men klaagt over populisme en feitenvrije uitlatingen van populisten. Niemand zal ontkennen dat er een politici en oud-politici zijn die feitenvrij praten. Is dat zorgwekkend? Nee, niet zolang er in Nederland pluriforme media bestaan. Een opdeling van de media langs ideologische grenzen is helemaal niet slecht voor de democratie. Bovendien moeten de journalisten zich aan de feiten houden. Dat verzacht de ideologische opdeling. Linkse en rechtse feiten bestaan niet. Althans, nog niet.

Ideologische verdeling media zorgt voor selectieve interesse in feiten

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Een ideologische verdeling van de media zorgt ervoor dat er altijd belangstelling voor bepaalde feiten bestaat. Zo zijn er feiten waarin links niet is geïnteresseerd. En dat geldt ook voor rechts. Toch heb ik slecht nieuws. De mainstream-media zijn voornamelijk links. Dagblad De Telegraaf en Elsevier Weekblad vormen daarop een uitzondering. Wat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) betreft, is het verhaal nog eenvoudiger: slechts 1 procent van de NPO is rechts te bestempelen, en dat is de omroep WNL.

Toch klaagt Diederik Samsom als kersverse columnist van de Volkskrant over berichten in Elsevier Weekblad en De Telegraaf. Vooropgesteld, ik ben heel blij met Samsom als columnist van de Volkskrant. Hij is een voormalige politieke leider (PvdA) met een echte mening, die er ook nog toe doet. Deze blijdschap ontslaat mij niet van kritiek op zijn ideeën. In zijn column van 22 januari 2019 stelde Samsom de vraag ‘Hoe groots, revolutionair, onhaalbaar en onbetaalbaar zijn die klimaatdoelen nu eigenlijk?’ Een mooie vraag, een indringende vraag ook. Toen ik deze vraag las, zei iets in mij dat het antwoord van Samsom diepgeworteld is in zijn ideologie, en niet in feiten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw