Premium Lock Schorsing om ‘beledigen’ Mohammed: terreur loont

04 maart 2019Leestijd: 4 minuten
2012: Demonstranten voeren actie voor de Franse ambassade tegen de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims en tegen de spotprenten met profeet Mohammed in Charlie Hebdo. Foto: ANP.

Ook in onze vrije samenleving loont islamitische terreur, schrijft Afshin Ellian. De schorsing van een docent wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed is daarvan het zoveelste bewijs.

Terreur mag niet lonen. Een mooi beginsel. Wie zijn familie terroriseert, kan een tijdje als een despoot door het leven gaan. Een tijdje, omdat de samenleving buiten de geterroriseerde familie deze manier van omgang niet accepteert. En daarom kunnen uiteindelijk de leden van de familie, de slachtoffers van terreur, zich bevrijden uit de klauwen van de despotische macht. Nogmaals, dit is mogelijk doordat onze samenleving de despotische machtsuitoefening verwerpt en de hulpbehoevenden beschermt.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Maar wanneer onze samenleving de hulpbehoevenden niet zou willen beschermen en wanneer onze samenleving eigenlijk bang is voor het despotisme, kan de despoot zijn terreur uitbreiden. Dan verplaatst het despotisme zich van een familie naar een stad en uiteindelijk naar een heel land. Normbesef – het besef dat een bepaalde manier van handelen verkeerd is –  is essentieel voor een open samenleving, voor onze vrijheid, en voor de gerechtigheid. Er zal geen gerechtigheid zijn zonder een samenleving die naar gerechtigheid streeft. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend.

Toch loont de terreur, ook in onze vrije samenleving.

Niet te ontkennen valt dat islamitische terreur het effectiefst is

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw