Premium Lock Ideologische afsplitsing zou kleurloos CDA goed doen

08 maart 2019Leestijd: 4 minuten
Buma op verkiezingscongres CDA. Foto: ANP.

Over bijna twee weken zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Afshin Ellian analyseert diverse partijen en concludeert dat vooral het CDA, dat opeens ‘het politieke midden’ heeft ontdekt, moet worden wakkergeschud. Anders dreigt de partij van Sybrand Buma een marginale beweging te worden die met alle winden meewaait.

We zijn weer in verkiezingstijd beland. Meestal is dat een vrolijke tijd. Het is ook de tijd van framing. D66 wil zichzelf neerzetten als de partij die miljonairs aanpakt. Dat is echt niet geloofwaardig. En D66 denkt dat de mensen geen geheugen hebben.

Ook is het geestig dat Rob Jetten wil dat we onze premier rechtstreeks kunnen kiezen. Ook deze stelling draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van D66.

D66 heeft duidelijk geloofwaardigheidsprobleem, maar CDA ook

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Tot voor kort was die partij vurig pleitbezorger van het referendum. Maar zodra de uitkomst hun niet beviel, werd het referendum afgeschaft. Hetzelfde geldt voor de rechtstreeks gekozen premier: wat gaat D66 doen als een meerderheid voor Thierry Baudet (Forum voor Democratie) of Geert Wilders (PVV) stemt? De ervaring leert dat als het aan D66 ligt, dit dan de eerste en de laatste rechtstreeks gekozen premier van Nederland zou zijn. Geen framing kan deze werkelijkheid verdoezelen: D66 lijdt aan een ernstig democratisch tekort!

Ook het CDA heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Sybrand Buma, de leider van het CDA, heeft opeens het politieke midden ontdekt: ‘Daar ligt de waarheid, en dat zullen we laten zien. Wij willen oplossingen door samenwerking, dwars tegen het sloopwerk van de flanken in.’

Man, man, man, wat een onzin! In het midden ligt geen waarheid, maar het politieke compromis. Maar of dat compromis een juist besluit is, is ook weer afhankelijk van het oordeel van anderen. Niets is dus zo relatief als een politiek compromis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw