Premium Lock Als VVD niet kiest voor Baudet, is partij ten dode opgeschreven

22 maart 2019Leestijd: 5 minuten
Rutte en Baudet in de Tweede Kamer. Foto: ANP,

Met de monsterzege van Thierry Baudet is er eindelijk een waardige opvolger voor Pim Fortuyn, schrijft Afshin Ellian. De VVD moet zich nu afkeren van GroenLinks en door samenwerking met Baudet terugkeren naar de liberaal-conservatieve wortels.

Als Pim Fortuyn op 6 mei 2002 niet was vermoord door een extreem-linkse klimaatactivist, dan hadden we op 15 mei 2002 een grondige aardverschuiving in de politiek meegemaakt. Dat mochten we van Volkert van der Graaf niet meemaken, omdat hij de ‘zwakkeren’ wilde beschermen tegen Pim Fortuyn.

Nu kunnen we zien wat Nederland met Fortuyn zou zijn overkomen

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Maar nu hebben we een reëel beeld van wat Nederland met Fortuyn op 15 mei zou zijn overkomen: een unieke democratische machtswisseling. Zeventien jaar duurde het totdat een waardige opvolger van Fortuyn naar voren trad.

Toen Pim werd vermoord, was Thierry Baudet 19 jaar oud, en student. Nederland heeft zeventien jaar nodig gehad om de plek van Fortuyn op te vullen. Terecht wijst Baudet in zijn overwinningsspeech naar deze passage van de Duitse filosoof Friedrich Hegel: ‘Die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.’ En in het Nederlands: ‘De uil van Minerva begint pas bij het aanbreken van de avondschemering haar vlucht.’

Die avondschemering kwam Fortuyn duur te staan: hij werd geëxecuteerd door een extreem-linkse klimaatactivist. Het is de taak van de overheid om herhaling daarvan te voorkomen. Zij moet zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s rond Baudet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw