Premium Lock Alleen overheid kan asbesthysterie stoppen

07 maart 2019Leestijd: 3 minuten
Lex van Lieshout/ANP

Het is al decennia bekend dat het risico van asbest veel kleiner is dan wordt beweerd. Maar de overheid houdt tegen alle wetenschappelijke bewijs in de peperdure bestrijding in stand.

De verwijdering van asbest en het wonen en werken in een gebouw waarin asbest is verwerkt, is veel minder riskant voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen, blijkt uit een afgelopen dinsdag verschenen rapport. En het is vooral aan de lobby van de asbestverwijderaars te danken dat de geldverslindende praktijk van asbestsanering niet wordt aangepakt.

Je gelooft je ogen niet als je het leest, maar de circa 600 miljoen euro die jaarlijks wordt uitgegeven aan de verwijdering – met alle bijbehorende veiligheidsmaatregelen – van asbest uit gebouwen, is goeddeels overbodig.

‘Een giller, je reinste hysterie’

Maar het schokkendste is dat het risico van asbest al jarenlang willens en wetens zwaar wordt overdreven. Al in 1993 sprak Simon Rozendaal voor een artikel in Elsevier met asbestdeskundige Hans Planteydt over de werkelijke gevaren van asbest. Conclusie: ‘Een giller, die mannen in maanpakken. Het heeft niets met wetenschap te maken, maar alles met psychologie en politiek. Je reinste hysterie. Wel kost het goud.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw