Premium Lock Stop irrationeel geklets over immigratie, klimaat en diversiteit

08 februari 2019Leestijd: 4 minuten
'Klimaatspijbelaars' poseren voor foto met GroenLinks-leider Jesse Klaver. Foto: ANP.

Immigratie als natuurverschijnsel, diversiteit als cultus en oncontroleerbare alarmverhalen over het klimaat: Afshin Ellian beziet bezorgd hoe irrationaliteit de democratische rechtsorde bedreigt.

Wanneer de irrationaliteit haar intrede doet in de politiek, begint het tijdperk van mythos, ofwel mythologie. Alle totalitaire regimes van de twintigste eeuw werden in de kern van hun denken en handelen geleid door irrationaliteit.

Voor rationeel handelen bestond slechts een beperkte ruimte: de rationaliteit werd ingezet voor het bereiken van irrationele doelen. Klinkt dit als een paradox? Nee, er was gewoon een onverdraaglijke tegenstelling in het denken en handelen van totalitaire regimes.

Democratische rechtsorde bedreigd door irrationaliteit

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van technologie voor de bouw van langeafstandsraketten om de irrationele doelen van het socialisme te dienen. De genoemde tegenstelling leidt ertoe dat wetenschap uiteindelijk onder een totalitair regime stagneert en capituleert voor het mythologische geweld.

Waarom probeer ik, juist nu, u te overtuigen van de gevaren van irrationaliteit? Zijn er aanwijzingen dat de democratische rechtsordes door irrationaliteit worden getroffen of bedreigd? Dat denk ik wel.

En het is mijn plicht om hier en elders de rede te verdedigen en de consequenties van irrationaliteit te verhelderen. Er zijn minstens drie gebieden (politieke domeinen) die door de irrationaliteit worden bedreigd. Die dreiging wordt versterkt met zogenaamde wetenschappelijke of quasi-wetenschappelijke interventies. Laten we het beestje bij de naam noemen: immigratie, klimaat en multiculturalisme (diversiteit en aanverwante vraagstukken).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.