Vincent Andriessen Vincent Andriessen Premium Corner

Facebook krijgt terecht een tik op z’n vingers

11 februari 2019

Facebook misbruikt zijn dominante positie door gebruikersgegevens te delen, vindt de Duitse mededingingsautoriteit. Een terecht oordeel, schrijft Vincent Andriessen: het sociale medium zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan.

Het Duitse Bundeskartellamt heeft Facebook opgedragen te stoppen met het delen van gebruikersgegevens tussen zijn sociale netwerken. Facebook maakt met gegevens van Facebook, Instagram en WhatsApp ongevraagd een profiel van zijn gebruikers aan. Het Bundeskartellamt wil dat Facebook hiervoor expliciet toestemming vraagt. En Facebook mag degene die toestemming hiervoor weigert, niet het gebruik van zijn diensten ontzeggen.

Uitspraak gaat ver, maar Facebook lijkt verdacht veel op monopolist

De uitspraak van het Bundeskartellamt gaat ver. Terwijl mededingingsautoriteiten traditioneel kijken naar prijsvorming door monopolisten, worden de regels nu van toepassing verklaard op een dienst met een heel ander businessmodel. Facebook maakt immers geen winst door een gebruiker een prijs te laten betalen voor zijn dienst, maar maakt gebruik van alle gegevens die een gebruiker deelt om er advertenties mee te verkopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.