Premium Lock In een echte democratie is het altijd chaos

16 januari 2019Leestijd: 3 minuten
Demonstranten vóór en tegen Brexit bij het Britse parlement. Foto: AFP.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) is het Verenigd Koninkrijk in chaos vanwege de Brexit. Wie het Brexit-debat gisteren in het Britse Lagerhuis volgde, kan inderdaad die indruk hebben. Maar democratieën zijn altijd min of meer in chaos. Chaos hoort bij debat, verkiezingen en machtswisselingen, schrijft Jelte Wiersma.

De straten in Oezbekistan zijn schoon en het is overal zo netjes en veilig, zei een Baltisch lid van het Europees Parlement na een bezoek in 2017. Wat ze er niet bij zei, is hoe dat komt. Oezbekistan is een dictatuur en politieke wetsovertreders zitten al gauw lange tijd in de cel.

Ook in Amerika, Frankrijk en Duitsland kabbelt politiek bepaald niet voort

Zet dat eens naast de als chaotisch aandoende taferelen in de leidende landen van de vrije, democratische wereld. De Amerikaanse federale overheid is deels gesloten door een conflict tussen president Donald Trump en het Huis van Afgevaardigden over de begroting.

In Londen kreeg premier Theresa May haar Brexit-akkoord met de Europese Unie niet door het Lagerhuis en het debat blijft duren. De Franse president Emmanuel Macron wordt belaagd door de onderklasse in gele hesjes. In Duitsland worden democratisch gekozen politici van zowel links als rechts fysiek aangevallen door waanzinnigen.

Termen als ‘chaos’ zijn moeilijk op te vatten als steun voor de democratie

In dit licht is het nauwelijks verwonderlijk dat sommigen vallen voor de valse verleidingen van sterk politiek leiderschap, met de macht in één hand. Sterker nog, als politieke leiders als Rutte democratische processen in vrije landen zoals het Verenigd Koninkrijk gaan becommentariëren met woorden als ‘chaos’, dan kan dat moeilijk worden opgevat als steun voor de democratie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw