Premium Lock De dreigende teloorgang van de Italiaanse clownspartij

31 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Luigi di Maio (31), leider Vijf-sterrenbeweging Italië. Foto: ANP

De eens zo frisse anti-establishmentrebellen van de Vijf Sterrenbeweging kwijnen weg in de coalitie met de rechtse Lega van Matteo Salvini. De reden: de daadkrachtige aanpak van illegale immigratie.

Zijn nominatie lijkt een opgestoken middelvinger naar alle intellectuelen en academici: de Italiaanse Vijf Sterren Beweging schuift Lino Banfi naar voren als lid van Italiaanse UNESCO-commissie. Deze VN-organisatie bewaakt het rijke en kostbare culturele erfgoed van Italië. Banfi een opmerkelijke keuze noemen, is een understatement. Hij is in Italië beroemd omdat hij in de jaren zeventig uitblonk in het fabriceren van nogal platte slapstickfilms vol schaars geklede dames. Hij, en niet een oudheidkundige of vooraanstaand kunstkenner, gaat oordelen over het Italiaanse Werelderfgoed.

In een reactie zei Banfi, inmiddels 82, dat hij eerst dacht dat het een grap was – maar nee hoor, hij bleek persoonlijk te zijn benaderd door de leider van de Vijf Sterrenbeweging, de 32-jarige vicepremier van Italië Luigi Di Maio. ‘Er zijn al genoeg mensen met een academische titel, ik breng een glimlach,’ zei Banfi. Ook wil hij Canosa di Puglia, het stadje in de hiel van de Italiaanse laars waar hij is geboren, de Werelderfgoed-status toekennen. Vooral vanwege de fraaie Egyptische graven daar, aldus Banfi – hoewel die daar helemaal niet blijken te zijn.

In de schaduw

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.