Premium Lock Treft groene beeldenstorm straks kolencentrales?

27 december 2018Leestijd: 3 minuten
De Amercentrale in Geertruidenberg, waar biomassa wordt gestookt. Foto: ANP

Revoluties waarbij niks wordt bestormd en gesloopt, zijn maar half geslaagd, schrijft Gertjan van Schoonhoven. De symbolen van het gehate ancien regime omver trekken en vernietigen: dat is het ware revolutionaire werk. Zal het de Nederlandse kolencentrales ook zo vergaan?

De Calvinisten hadden hun Beeldenstorm, de Taliban hun Boeddha-beelden van Bamyan. In het Oost-Europa van 1989 vielen de Muur én de Lenin-beelden. In het bevrijde Irak werd Saddam Hoessein van zijn sokkel getrokken. Enzovoorts, enzovoorts. De ware revolutie is niet compleet zonder symbolische afrekening met het oude.

Transitie is revolutie: kleurenleer en symbolen van goed en kwaad

Met de energietransitie – van ‘zwart’ naar ‘groen’ – zal het niet veel anders gaan. Want het heet wel braaf en vredig een ‘transitie’, maar het heeft toch echt veel weg van een ware revolutie. Met utopische vergezichten en wenkende technologische hoogstandjes. Met mythische kleurenleer voor het goede (‘groen’) en voor het slechte (‘zwart’). Met echte symbolen van het slechte ook (Shell, kolen, gas) en van het goede (windmolens, zonnepanelen, warmtepomp).

Vernietiging van het oude was er tot nu nog niet echt bij, maar de kans is groot dat daar verandering in komt. Het kabinet-Rutte staat in 2019 namelijk voor de lastige taak  om te bepalen hoe het ’t zogeheten Urgenda-vonnis gaat uitvoeren: eind 2020 minimaal 25 procent minder uitstoot van CO2 dan in 1990.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw