Geachte Rikko Voorberg … gefeliciteerd met de communicatieblooper van 2018

29 december 2018Leestijd: 2 minuten
Rikko Voorberg in Athene

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan Rikko Voorberg: het is een dunne lijn tussen focus en tunnelvisie.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Gefeliciteerd met wat op de valreep van het jaar nog de communicatieblooper van 2018 kan worden genoemd: uw actie-met-de-kloeke-hoofdletters ‘We Gaan Ze Halen’. Met uw idee om met wat auto’s en een bus 150 vluchtelingen uit een Grieks opvangkamp te trekken om ze in Nederland ‘onderdak te bieden’, kreeg u al vóór vertrek aandacht in de pers. Die missie was alvast geslaagd. Er kon immers niet genoeg over uw ‘menselijke’ initiatief worden bericht.

De publieke en politieke verbazing – hoe verhield de actie zich tot de Nederlandse Asielwet en internationale verdragen? Hoe zou de rest van het kamp reageren als er willekeurig 150 mensen zouden worden weggevoerd? – pareerde u alvast met een halfslachtig ‘We hopen op een wonder’.

Slecht voorbereid en mislukt

Die bus ging vlak na vertrek stuk – die was niet berekend op zo veel medemenselijkheid. Dan maar verder met de stoet auto’s. Half Europa door, om in Griekenland te stuiten op een verbod van de regering die liever geen cowboytaferelen toestond. De Nederlandse regering had zich toen al van uw actie gedistantieerd, de staatssecretaris had u zelfs gewaarschuwd om vooral geen vluchtelingen mee te nemen: wederrechtelijke actie. Twee van uw metgezellen werden vervolgens in Athene bestolen van navigatieapparatuur en medicijnen.

Onverrichterzake keerde u terug – zelden zó’n slecht voorbereide actie en zó compleet mislukte gezien die zó breed door de media is gevolgd. Voor de microfoon van de NOS veinsde u verbijstering over het mislukken van de actie. Maar, zei u monter, ‘het onderwerp relocatie van vluchtelingen staat voor het eerst sinds lange tijd weer boven  aan de politieke agenda’.

Tja.

Het is een dunne lijn tussen focus en tunnelvisie – media fileren iedereen die de lijn kruist genadeloos. Meestal worden daaruit lessen getrokken. Opdat zelfs tunnelvisie uiteindelijk kan wijken. Normaal gesproken.