Moge 2019 het jaar worden van We Gaan Ze Niet Meer Halen

30 december 2018Leestijd: 4 minuten
We Gaan Ze Halen-voorman Rikko Voorberg (rechts) voor de - mislukte - actie om asielzoekers in Griekenland op te halen. Foto: ANP.

We Gaan Ze Halen, kerkasiel, We Are Here en Halsema die het burqaverbod geen prioriteit geeft: Philip van Tijn zag de activistische wetteloosheid het afgelopen jaar met verbazing aan. Of je je nu moreel superieur waant of niet, de wet is er voor iedereen – jammer maar helaas.

De stoet van 50 auto’s is onverrichterzake uit Griekenland teruggekeerd. Onderweg kwamen ze vermoedelijk de stilstaande bus tegen die het op de heenweg al begeven had. Want hoewel de actie(groep) We Gaan Ze Halen onder leiding stond van een dominee, lijkt het er niet op dat er veel zegen op rustte.

Wie dacht dat alle dominees bescheiden mensen zijn, weet nu wel beter

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks op zondag een blog over de acutualiteit.

Dat zou ds. Rikko Voorberg toch te denken moeten geven! In Athene was hij behoorlijk verontwaardigd dat de Griekse regering taal noch teken gaf. Hij was toch niet zo maar iemand, wat dachten ze daar wel! Wie nog dacht dat alle dominees bescheiden mensen zijn, in dienst van een hogere macht, weet inmiddels beter.

Ds. Voorberg is trouwens dezelfde die bij de Dodenherdenking 2017 in Amsterdam 3000 papieren kruisjes wilde neerzetten ter herdenking van verdronken ‘vluchtelingen’. Het kostte heel wat inspanning om tot zijn kop te laten doordringen dat daar niets tegen is op 364 dagen van het jaar, maar juist niet op 4 mei, de dag  die nu eenmaal een andere (herdenkings)betekenis heeft.

Anderhalf jaar geleden, in juni 2017, verloor We Gaan Ze Halen bij het Gerechtshof in Den Haag in hoger beroep een zaak die eerder al bij de rechtbank verloren was. Kort gezegd: Nederland zou zijn verplichtingen jegens de ‘vluchtelingen’ in Griekenland niet nakomen. Voor mensen als u en ik, die weten dat ze in een democratische rechtsstaat wonen, met wetten die volgens de regels tot stand zijn gekomen, door volksvertegenwoordigers die we zelf gekozen hebben en toegepast door onafhankelijke rechters, is daarmee de kous af. Niet dat die wetten perfect en die rechters onfeilbaar zijn, maar beter hebben we niet.

‘Uw rechtsstaat is de onze niet’

‘Uw rechtsstaat is de onze niet!’ was de leuze bij de grote demonstraties in de jaren ’60 en ’70 en de Voorbergs van deze tijd delen die mening. Zij helpen uitgeprocedeerde asielzoekers ‘onder te duiken’ alsof het oorlog is en de IND de Gestapo, zij helpen uitgeprocedeerden huizen te kraken, want ‘We Are Here’, zij verlenen steun bij procedures, want zij zijn geletterd, zij weten schepen onder de Nederlandse vlag te krijgen waarmee zij migranten oppikken.

Lees ook deze column van Gerry van der List over het kerkasiel: Hoe linkse dominees de rechtsstaat ondermijnen

Waren de demonstranten van een halve eeuw geleden linkse goddelozen, nu is het een combinatie van links met gelovigen. Christelijke barmhartigheid wordt een drijvende kracht maar eigenlijk is het christelijke arrogantie: onze leefregels zijn beter dan de wereldse. Het is alsof een christelijke sharia in rangorde staat boven de gewone wet. Elsevier Weekblad heeft veel aandacht besteed aan de continue kerkdienst in Katwijk en Den Haag teneinde de familie Tamrazyan ‘uit handen van de IND te houden’ en daaruit steeg die geur op: wij zijn betere mensen, humaan en jullie zijn hardvochtig.

Anti-wettische mentaliteit is gevaarlijk

Alles wordt ook naar de hand gezet van  de ‘rechtvaardigen’. Als Klaas Dijkhoff tegenover ds. Voorberg aantoont dat Nederland zich aan de afspraken over de vluchtelingen in Griekenland houdt, reageert de dominee: ‘Dat is gegoochel met cijfers over de rug van mensen in nood’. Als hij zelf met oncontroleerbare getallen en ‘feiten’ aankomt, is dat natuurlijk geen gegoochel, maar de absolute waarheid.

Lees ook de zaterdagblog van Onno Aerden terug: Geachte Rikko Voorberg… gefeliciteerd met de communicatieblooper van 2018

Al is de christelijke inbreng vrij groot, de anti-wettische mentaliteit is veel wijder verspreid. En dat is op den duur wel degelijk een gevaar voor de rechtsstaat. Ik herinner me de jaren ’70 waarin door menigeen het kraken van huizen werd toegejuicht. Dat werd gezien als een eerlijke methode om aan een huis te komen. In werkelijkheid was het voordringen door kinderen uit de hogere klasse, die tussen de regels door wisten te slalommen.

De toenmalige burgemeester van Amsterdam, Wim Polak, die gewoon de wet wilde handhaven, werd door iedereen tegengewerkt, door zijn partijgenoten van de PvdA niet in de laatste plaats. (In 2000 werd hij door experts terecht gekozen tot de beste Amsterdamse burgemeester van de 20e eeuw).

Moge 2019 het jaar worden van We Gaan Ze Niet Meer Halen

De huidige burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, is aangevallen op haar uitspraak dat het bekeuren van draagsters van nikab en burqa’s ‘geen prioriteit’ heeft. Ze heeft natuurlijk gelijk, dat dit in het niet valt bij de zware criminaliteit die in de ‘lieve stad’ van Eberhard van der Laan noch alleszins aanwezig is. Maar ze heeft ongelijk door dit publiekelijk te verkondigen: een hoge ambtsdrager is de laatste die voedsel mag geven aan de groeiende beweging van wetsontwijking. Moge 2019 het jaar worden van We Gaan Ze Niet Meer Halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.