Premium Lock Europa heeft Brits leiderschap nodig, geen verminkte eilandnatie

15 november 2018Leestijd: 3 minuten
May verdedigt Brexit-plan in Lagerhuis. Foto: AFP.

De voorlopige overeenkomst die de Britse premier Theresa May en de Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier hebben gesloten, is een gedrocht. Politiek is de overeenkomst misschien het maximaal haalbare, maar heel Europa verliest, schrijft Jelte Wiersma.

Compromissen zijn meestal lelijk, maar de Brexit-deal is niet om aan te zien. Het Verenigd Koninkrijk verliest doordat het (voorlopig) grotendeels een kolonie wordt van de Europese Unie (EU). De EU-regels blijven immers van kracht en handelsakkoorden sluiten met andere landen kunnen de Britten niet of nauwelijks. Daardoor kunnen zij niet bewijzen dat er buiten het keurslijf van de EU-regels democratisch en economisch gezien een florerende toekomst mogelijk is.

Meer van Jelte WiersmaDuits-Franse EU vernielt Europa

Dat leidt ertoe dat Duitsland en Frankrijk niet onder druk komen te staan om de Europese Unie te saneren, meer en betere handelsverdragen te sluiten en allerlei regels af te schaffen. Zeker als de Britse economie, mede door de voorgestelde Brexit-overeenkomst, zou gaan haperen, dreigt zelfgenoegzaamheid in Berlijn en Parijs. Terwijl de vele EU-regels en de onmogelijkheid om te innoveren Europa steeds verder doen achterlopen op de Verenigde Staten en Azië.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw