Premium Lock Biografie Uri Rosenthal: leerzaam voor immigranten

05 november 2018Leestijd: 5 minuten
Uri Rosenthal bij Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Foto: EPA.

De biografie van oud-minister Uri Rosenthal, die deze week verschijnt, is tragisch en indrukwekkend. Hoe de Joodse familie zich herpakte na de verschrikkingen van de Holocaust, is leerzaam voor de huidige generatie migranten, schrijft Afshin Ellian.

Een biografie dwars door historische gebeurtenissen heen, is pas een echt verhaal. Hoewel velen, ambtenaren en studenten door hem zijn opgeleid, is hij zelden te zien in de vaderlandse media. Deze week verschijnt bij uitgeverij Prometheus zijn biografie: Waarnemer, adviseur, beslisser. Een compacte maar perfecte titel voor de biografie van Uriël (Uri) Rosenthal.

Rosenthal en zijn familie herbergen tragische episode uit geschiedenis

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Hij is een geboren waarnemer. Een waarnemer die ook een beslisser was geworden: senator voor de VVD,  fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en uiteindelijk minister van Buitenlandse zaken. Kort na 9/11 schreef hij samen met Erwin Muller een boek (‘Het terroristische kwaad’) dat we nog steeds in het onderwijs gebruiken. Rosenthal is een uitstekende wetenschappelijke waarnemer.

Maar met wetenschappelijke waarnemingen en politieke activiteiten kun je nog geen boeiende biografie schrijven. Uri Rosenthal is gelukkig veel meer dan deze drie woorden. Hij en zijn familie herbergen een onuitwisbare tragische episode uit de geschiedenis van Nederland en Europa. Ik ga u voorzichtig meenemen naar een deel van zijn indrukwekkende biografie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw