Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Erdogan niet onschuldig in moordzaak Khashoggi

26 oktober 2018Leestijd: 4 minuten

Behalve Saudi-Arabië is ook de Turkse president Erdogan verantwoordelijk voor de barbaarse moord op journalist Jamal Khashoggi, schrijft Afshin Ellian. Erdogan wist dat de moord gepleegd zou worden, en gebruikt nu de media om het Westen te manipuleren.

De moord in Istanbul onthult de oriëntaalse wreedheid in haar naakte verschijning. Tegelijkertijd was het de domste manier om iemand te laten verdwijnen. Het begint op een politieke klucht te lijken. Geen politieke klucht zonder een tragische dimensie. De tragische dimensie is de moord zelf.

Wrede en barbaarse moord op Khashoggi is op knullige wijze gepleegd

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Jamal Khashoggi werd op wrede wijze gedood in een diplomatiek gebouw. Dat laatste is zeer zorgwekkend. Diplomatieke posten moeten niet worden gebruikt voor het plegen van misdrijven. Al kan ik me überhaupt nauwelijks voorstellen dat iemand met een gerust gevoel een Arabische diplomatieke post binnengaat.

De moord in Istanbul lijkt niet op de Moord in de Oriënt-Expres van schrijfster Agatha Christie. Dat was een raadselachtige gebeurtenis, terwijl de moord in Istanbul o zo knullig is gepleegd. Sinds ik de prachtige thriller van René van Rijckevorsel, Zwanenbroeders, heb gelezen, weet ik hoe ingewikkeld een goed doordachte moordaanslag in elkaar steekt. De moord op Jamal Khashoggi is een misdrijf met een politiek motief. Temeer daar nu ook de openbaar aanklager van Saudi-Arabië niet van doodslag spreekt, maar van moord. Bij moord is sprake van voorbedachten rade.

Het is niet aan mij om hier over de individuele daders een uitspraak te doen. Simpelweg omdat we niet weten wie ze precies zijn en waarom ze dit misdrijf hebben gepleegd. Daarom richt ik me uitsluitend op de politieke consequenties. Er zijn drie hoofdrolspelers in deze zaak: de Saudische regering waar de daders vandaan komen, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die de zaak stap voor stap naar buiten heeft gebracht, en Jamal Khashoggi, het slachtoffer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.