Academisch verzet tegen Jordan Peterson is links activisme

31 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Jordan B. Peterson. Foto: Wikipedia

Het verzet van medewerkers van de Universiteit van Amsterdam tegen het bezoek van de Canadese psycholoog Jordan Peterson is een trieste vertoning, schrijft Gerry van der List. Petersons stelling dat politieke correctheid de waarheidsvinding in de sociale wetenschappen belemmert, wordt er alleen maar door bevestigd.

Het zijn mooie woorden die de Universiteit van Amsterdam (UvA) op haar website wijdt aan haar ambities. Het academisch bolwerk zou dogma’s ter discussie stellen en de onderzoekende geest koesteren.

Maar niet alle medewerkers brengen deze idealen in praktijk. Dit blijkt uit de weerstand tegen het optreden van Jordan B. Peterson op de universiteit vandaag. Eerst riepen tachtig academici op de Canadese psycholoog te laten bestrijden door een andere spreker die zou uitleggen dat de hoogleraar aan de universiteit van Toronto maar een reactionaire seksist is. En daarna eisten elf wetenschappers dat de UvA in het geweer zou komen tegen het ‘dehumaniseren’ door Peterson van ‘vrouwen, trans en non-binaire mensen’.

Peterson is een voorstander van vrije meningsuiting

Het is een trieste vertoning. Peterson ‘dehumaniseert’ niemand. Hij heeft wel verzet aangetekend tegen een wet in zijn land die hem voorschrijft hoe hij transgenders dient aan te spreken. Hij is namelijk een voorstander van vrijheid van meningsuiting. Anders dan veel van zijn tegenstanders die hem het liefst het zwijgen zouden opleggen.

Carel Stolker van de Universiteit Leiden bestrijdt zelfcensuur aan universiteiten >> Lees hier een portret van de rector die de bliksem laat inslaan

Een seksist is Peterson in zekere zin wel. Maar dat is iedereen die wetenschappelijk onderzoek serieus neemt. Hij verwijst naar eindeloos veel studies die laten zien dat er wezenlijke biologische verschillen tussen mannen en vrouwen bestaan en dat zij dus geen verzinsel zijn van kwaadaardige mannelijke chauvinisten. Hij houdt namelijk van feiten. Anders dan veel van zijn tegenstanders die onwelgevallige gegevens het liefst negeren.

Politieke correctheid belemmert waarheidsvinding

Het academisch verzet tegen een lezing van Peterson getuigt van een dogmatische geest. Het is een vorm van links activisme die haaks staat op het zo onbevooroordeeld mogelijk streven naar inzicht waardoor een universiteit zich zou moeten onderscheiden. Het bevestigt alleen maar de stelling van de tegendraadse Canadees dat politieke correctheid waarheidsvinding in de sociale wetenschappen ernstig belemmert.

Iedere academicus zou de waarde van afwijkende geluiden moeten beseffen, zeker als die komen uit de mond van een gerenommeerde hoogleraar. In plaats van klagen over dehumaniserende opvattingen kunnen de critici van Peterson beter proberen diens ongelijk te bewijzen. Zo zouden zij kunnen aantonen dat de stelling dat mannen van nature agressiever en assertiever zijn dan vrouwen, op wetenschappelijk drijfzand is gebaseerd. Dat is wel een heel lastige opgave natuurlijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.