Jelte Wiersma Premium Corner

Laat Sargentini na Orbán ook dubieuze democratische praktijken elders in EU onderzoeken

13 september 2018

Het Europees Parlement heeft in meerderheid gestemd vóór een strafprocedure tegen het Hongarije van premier Viktor Orbán wegens het schenden van democratische waarden. Dat Orbán met zijn partij Fidesz een aantal op zijn minst twijfelachtige praktijken heeft geïntroduceerd, staat buiten kijf. Maar veel andere EU-landen hebben ook zo hun weinig democratische praktijken en daar hoor je nooit iets over.

Schendt Viktor Orbán de democratische waarden? Ja, zegt europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks). Zij was namens het Europees Parlement aangesteld om te onderzoeken of de praktijken van de Hongaarse premier democratisch door de beugel kunnen of niet. Dit naar aanleiding van de geleidelijke implementatie in Hongarije van de ‘onliberale democratie’, zoals Orbán dat noemt.

Nog geen tweederde meerderheid vóór

448 van de 75o europarlementariërs willen dat artikel 7 tegen Hongarije wordt ingeroepen. Dat is een strafprocedure die kan leiden tot het ontnemen van Hongarijes stemrecht in de Europese Unie (EU). Of die 448 stemmen genoeg zijn, valt nog te bezien. Er is tweederde steun nodig voor de strafprocedure. Maar 448 van 750 is niet tweederde.

Het Europees Parlement rekent dat er met 448 voor, 197 tegen en 48 onthoudingen wél een tweederde meerderheid is behaald. De onthoudingen worden in deze rekensom vreemd genoeg niet meegeteld.

Orbán gaat dan ook naar het Hof van Justitie van de Europese Unie voor duidelijkheid. Mocht het Hof de aanroeping van artikel 7 handhaven, dan moeten uiteindelijk alle EU-lidstaten instemmen met het ontnemen van Hongarijes stemrecht. Dat zal niet gebeuren, want Polen steunt Orbán.

Niet uit machtigste politieke ‘familie’ gezet

Ook wordt Orbáns partij Fidesz niet uit de Europese Volkspartij (EVP) gezet, de machtigste politieke familie in het Europees Parlement. De Duitse CDU/CSU, de Franse Les Républicains en het CDA zijn er ook lid van.

Wel gaven EVP-kopstukken, onder wie de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP), de instructie aan hun fractie om tegen Orbán te stemmen. Niet omdat ze Orbán zo’n misselijke vent vinden, maar omdat ze dan altijd kunnen zeggen schone handen te hebben.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.