Geerten Waling Premium Corner

Meer visie, minder incidentenpolitiek graag

25 september 2018Leestijd: 3 minuten

Tijdens de Algemene Beschouwingen was weer te zien hoe politici maar wat graag incidenten en anekdotes aangrijpen om hun punt te maken. Maar de waan van de dag vertroebelt het zicht op de realiteit, schrijft Geerten Waling.

Het is behoorlijk koud voor de tijd van het jaar, dus wat nou klimaatverandering? Het is een belegen grapje, onschuldig meestal, maar ook een voorbeeld van een drogreden die je vaker ziet dan goed voor ons is.

Ongeacht waar je staat in de klimaatdiscussie, een eigen ervaring zegt natuurlijk nul komma nul over het grotere klimaatbeeld. Helaas worden het publieke debat én het parlementaire debat veelal gevoerd met dit soort subjectieve kreten, in plaats van met rationele analyses.

Incidenten worden verward met trends

Onlangs beklaagde ik me op deze plaats over de steeds weer opspelende emoties in de politiek. Een andere vorm van subjectief redeneren die me dwarszit is individuele gebeurtenissen verheffen tot algemene wetmatigheden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.