Arendo Joustra Premium Corner

Wijzigen Grondwet niet nodig om kiezers weer macht te geven

12 september 2018

De kracht van de Verenigde Staten bestaat uit een dynamische samenleving in combinatie met een stabiliserende staatsinrichting, die zelfs een wispelturige president als Donald Trump in bedwang weet te houden.

Het land wordt daarbij geholpen door een Grondwet die al dateert uit 1787. Sindsdien is aan de tekst geen letter veranderd. Wel zijn in de loop der eeuwen 27 artikelen (‘amendementen’) toegevoegd. Tienduizend andere wijzigingsvoorstellen haalden het niet. Dit geeft al aan hoe moeilijk het is de Amerikaanse Grondwet te veranderen. Die zorgt zo voor een ijzersterk fundament onder de samenleving.

De Nederlandse Grondwet daarentegen is de afgelopen twee eeuwen al tientallen malen veranderd, al staan de meeste principes nog overeind. Die veranderingen waren altijd een gevolg van een langdurig proces. Dat is ook begrijpelijk. Als je een stabiele staatsinrichting wilt, moet het niet mogelijk zijn om net zo vaak de Grondwet te veranderen als Elizabeth Taylor wisselde van echtgenoot.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.