Premium Lock Goed dat rechter kiest voor persvrijheid en niet voor DENK

22 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Wilders (links) en Azarkan van DENK. Foto's: ANP

De persvrijheid verdient ruimhartige bescherming van de rechter en de staat, als een van de fundamenten van de democratie. Maar de persvrijheid wordt wel begrensd door recht en moraal. Moraal moeten we niet verwarren met zedelijkheid. Dat zou een te beperkte interpretatie zijn in relatie tot persvrijheid. Bovendien is het begrip ‘zedelijkheid’ te vaag en gevoelig voor misbruik. Onder het mom van zedelijkheid zouden sommigen de artistieke journalistieke vrijheid kunnen inperken. Daarom moeten we voorzichtig zijn met dit begrip.

De journalistieke moraal is meer dan een vorm van fatsoen. Het is het kritische vermogen van de journalistiek. Dit kritische vermogen richt zich op de journalistiek zelf en eist van journalisten dat ze bij hun werkzaamheden kritisch naar de eigen motieven en methoden kijken. Rancune of persoonlijk antipathie mag nooit tot de drijfveren van een journalist behoren. Je moet geen journalistiek bedrijven vanuit verkeerde motieven.

Dit is de beoogde nep-advertentie van DENK

De journalistieke moraal is gefundeerd op een aantal beginselen, de beginselen van behoorlijke journalistiek. Daarbij kunnen we denken aan feitelijkheid, hoor en wederhoor, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en de belangenafweging. Elke journalistieke activiteit is inhoudelijk en methodisch onderhevig aan een belangenafweging. Daarbij kunnen we denken aan een afweging tussen de belangen van een minderjarige, of andere kwetsbaren, de persoonlijke integriteit van iemand, de privélevenssfeer van iemand én het journalistieke belang, namelijk de waarheidsvinding.

Het conflict tussen de politieke partij DENK en BNNVARA

Er kunnen in bepaalde gevallen conflicten ontstaan over de vraag of een journalist de juiste belangenafweging heeft gemaakt. Dan is het aan de rechter om die belangenafweging te maken. Maar daarbij is de rechter gebonden aan de persvrijheid als een grondrecht. Dus moet de rechter zich als de hoeder van de persvrijheid opstellen. Binnen dit geheel maakt de rechter de belangenafweging in een journalistieke kwestie. Een sprekend voorbeeld hiervan is het conflict tussen de politieke partij DENK en BNNVARA.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw