Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Goed dat rechter kiest voor persvrijheid en niet voor DENK

22 augustus 2018

De persvrijheid verdient ruimhartige bescherming van de rechter en de staat, als een van de fundamenten van de democratie. Maar de persvrijheid wordt wel begrensd door recht en moraal. Moraal moeten we niet verwarren met zedelijkheid. Dat zou een te beperkte interpretatie zijn in relatie tot persvrijheid. Bovendien is het begrip ‘zedelijkheid’ te vaag en gevoelig voor misbruik. Onder het mom van zedelijkheid zouden sommigen de artistieke journalistieke vrijheid kunnen inperken. Daarom moeten we voorzichtig zijn met dit begrip.

De journalistieke moraal is meer dan een vorm van fatsoen. Het is het kritische vermogen van de journalistiek. Dit kritische vermogen richt zich op de journalistiek zelf en eist van journalisten dat ze bij hun werkzaamheden kritisch naar de eigen motieven en methoden kijken. Rancune of persoonlijk antipathie mag nooit tot de drijfveren van een journalist behoren. Je moet geen journalistiek bedrijven vanuit verkeerde motieven.

Dit is de beoogde nep-advertentie van DENK

De journalistieke moraal is gefundeerd op een aantal beginselen, de beginselen van behoorlijke journalistiek. Daarbij kunnen we denken aan feitelijkheid, hoor en wederhoor, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en de belangenafweging. Elke journalistieke activiteit is inhoudelijk en methodisch onderhevig aan een belangenafweging. Daarbij kunnen we denken aan een afweging tussen de belangen van een minderjarige, of andere kwetsbaren, de persoonlijke integriteit van iemand, de privélevenssfeer van iemand én het journalistieke belang, namelijk de waarheidsvinding.

Het conflict tussen de politieke partij DENK en BNNVARA

Er kunnen in bepaalde gevallen conflicten ontstaan over de vraag of een journalist de juiste belangenafweging heeft gemaakt. Dan is het aan de rechter om die belangenafweging te maken. Maar daarbij is de rechter gebonden aan de persvrijheid als een grondrecht. Dus moet de rechter zich als de hoeder van de persvrijheid opstellen. Binnen dit geheel maakt de rechter de belangenafweging in een journalistieke kwestie. Een sprekend voorbeeld hiervan is het conflict tussen de politieke partij DENK en BNNVARA.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.