Premium Lock Er zijn betere namen voor straten dan die van Beyoncé

08 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Beyoncé tijdens de MTV Video Music Awards in 2011. Foto: ANP

Het streven van het feministische collectief De Bovengrondse om meer straten vrouwennamen te geven, is sympathiek. Maar de actie laat vooral een gebrekkig historisch besef zien, en toont dat het feminisme in een deplorabele staat verkeert.

De Bovengrondse koos twaalf namen van vrouwen die zij graag in straatnamen zou terugzien, waaronder die van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid Suze Groeneweg (1875-1940). Maar het bleef niet beperkt tot Nederlandse namen, ook de Britse wiskundige Ada Lovelace (1815-1852) staat op de lijst.

Afshin EllianAfshin Ellian: Wat gaan feministes nog meer verbieden? Lees verder

Goed, het gaat misschien wat ver om tussen die namen ook die van Margaret Thatcher (1925-2013) te verwachten – die vergeleek feminisme immers met vergif. En er zijn in Nederland al diverse straten vernoemd naar vrouwen als natuur- en scheikundige Marie Curie (1867-1934), feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925) en voormalig PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales (1931-1994) – al was die laatste wars van feminisme.

Maar het is vreemd dat de naam van zangeres Beyoncé ook in het rijtje van De Ondergrondse staat. Waarom is Beyoncé überhaupt een feministisch rolmodel?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw