Onderhandelen

EU, reageer minder voorspelbaar op Trump

13 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Of het nu gaat over de houding van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de NAVO-top of over de handelsoorlog tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten: Trump heeft een missie. Andere landen hebben te lang op de zak van Amerika geteerd en het is tijd om dit recht te zetten.

Hoe ga je om met een onvoorspelbare president als Trump? In elk geval niet door mee te gaan in zijn spel. Pak de onvoorspelbaarheid aan met creativiteit, niet met voorspelbaar terugmeppen.

Out-of-the-box-denken, onvoorspelbaarheid leiden tot goede resultaten

De inzet in een handelsrelatie tussen twee landen wordt doorgaans bepaald door politici, diplomaten, en ambtenaren. ‘Hoeders van de voorspelbaarheid.’ Ze reageren met voorspelbare antwoorden op posities van de tegenpartij die ze bekend voorkomen. In de theorie van het onderhandelen, werkt dat niet langer. Als je geeft om de relatie met degene met wie je onderhandelt, leiden juist creativiteit, out-of-the box-denken en onvoorspelbaarheid tot goede resultaten. En laten wij nou ook nog eens erg hechten aan de relatie met de Verenigde Staten.

Trump is duidelijk geen hoeder van de voorspelbaarheid. In handelstermen lijkt zijn gedrag nog het meest op dat van een pestkop op het schoolplein. Wat leren we onze eigen kinderen als je een dergelijke pestkop tegenkomt? Ga niet in op het getreiter, dan wordt het alleen maar erger! En wat doet de Europese Commissie? Die kondigt reflexmatig tegensancties aan.

Grootste resultaat van deze tegenzet? Je zit ineens in een full-fledged handelsoorlog met je beste bondgenoot. De betere zet was geweest om op een hark te leunen, niks te doen en af te wachten hoe de zaak zich ontwikkelt. De schade door de sancties van Trump is er toch al, die haal je niet terug.

Het is nu 1-0 voor Amerika, maar na de 1-1 zal de 2-1 snel volgen

Het staat 1-0 voor de onvoorspelbare leider van de Verenigde Staten. Vanuit die positie is het moreel veel lastiger om 2-0 te scoren: dat wil zeggen nog een ronde sancties op te leggen. Maar door de zet van de Europese Commissie is het nu 1-1. We doen mee in Trumps wedstrijd. En na 1-1 volgt, gelooft u ons, 2-1. Want die vervelende Europeanen treffen nu Harley en Levi’s. De troetelbaby’s van iedere Amerikaanse man van middelbare leeftijd. De Commissie legitimeert de strijd van Trump door eraan mee te doen.

Wij vinden dat de Europese Commissie beter moet nadenken waarom ze tegensancties oplegt. Zoals gezegd is Trump duidelijk op een missie. Waarom denken we niet vanuit zijn belangen in plaats van te reageren op zijn positie? Kan de Europese Commissie niet iets anders bieden? Iets waarmee je je grootste handelspartner helpt, in plaats van een gevecht aan te gaan dat alleen maar verliezers kent.

Lees dit verhaal uit het weekblad

Dreigen, draaien, succes: de methode TrumpDonald Trump faces

EU kan bijvoorbeeld importtarieven op Amerikaanse producten verlagen

Het is aan Europa en zijn leiders om een de-escalerende stap te doen. Wat zijn de belangen van Trump, en zoek daar een passende tegenzet bij. Verlaag bijvoorbeeld importtarieven op Amerikaanse producten. Naïef zegt u? Misschien wel, maar het alternatief is een handelsoorlog zoals die nu tussen China en Amerika plaatsheeft. When they go low, we go high.

En mocht het opleggen van sancties uiteindelijk onvermijdelijk blijken, dan bepaal je dat zelf, weloverwogen. Niet als reflex op het onvoorspelbare gedrag van Trump. Want wat is een groter gevaar voor afbreuk aan onze internationale wereldorde? Een onvoorspelbare Trump of een voorspelbare Europese Unie?

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.