Gerry van der List Premium Corner

Hoe snel mag de leugenaar Halbe Zijlstra in ere worden hersteld?

19 juni 2018

Mensen schijnen vaak aan seks te denken. Dat doen ze zeker als ze Rob Oudkerk zien. In dit geval aan een specifieke vorm: aan betaalde seks. De voormalige PvdA-politicus staat immers vooral bekend als de man die in 2004 moest aftreden als wethouder in Amsterdam wegens het bezoeken van prostituees. Dat was toen al legaal, maar het gedrag van de bestuurder werd toch ongepast geacht. Zeker omdat hij een bezoeker was van een omstreden tippelzone, met veel illegaal in Nederland verblijvende vrouwen en illegale activiteiten.

Oudkerk houdt niet alleen van publieke vrouwen, hij houdt ook van de publieke zaak. Hij voelt zelfs een roeping om zijn geboortestad te dienen. Dit meldde hij begin deze maand in een sollicitatiebrief in Het Parool. In de krant legde hij uit dat hij zich nog steeds schaamt voor zijn ‘misstap’, maar dat hij nu trouw wil zijn. Aan zijn nieuwe geliefde en aan de hoofdstad, waarin hij zijn vermogen wil etaleren te enthousiasmeren en verbinden.

De openlijke sollicitatie van Oudkerk doet verfrissend aan. De andere kandidaten kent de bevolking niet. Het zou mooi zijn als zij publiekelijk met elkaar in debat zouden gaan en uitleggen waarom zij zichzelf geschikt achten voor het burgemeestersambt, waarna de Amsterdammers dan op een van hen een stem zouden kunnen uitbrengen. Maar zover is de democratie in Nederland helaas nog niet voortgeschreden.

Ook politici verdienen een tweede kans

Een rechtstreekse verkiezing van een burgemeester zou tegelijkertijd duidelijk maken in welke mate het volk Oudkerk zijn zondeval nog altijd kwalijk neemt. Er bestaat een communis opinio dat mensen een tweede kans verdienen. Ook politici zouden na een uitglijder de mogelijkheid dienen te krijgen zich opnieuw te bewijzen in een publieke functie. Zeker als zij, zoals de gevallen Amsterdamse wethouder, uitgebreid berouw hebben getoond over hun zonde. Maar de vraag is hoe snel een zondaar weer in het zadel kan worden geholpen zonder het politieke cynisme onder kiezers al te zeer aan te wakkeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.