Premium Lock Een natie heeft behoefte aan helden als Roy de Ruiter

19 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Roy de Ruiter. Foto: Ministerie van Defensie

Van het Srebrenica-drama in 1995 had Defensie in elk geval één ding geleerd: je lichtbewapende grondtroepen moeten altijd kunnen terugvallen op luchtsteun. Daarvoor moet je niet afhankelijk zijn van bondgenoten, je moet eigen jachtvliegtuigen of gevechtshelikopters achter de hand hebben.

Eind 1995 viel het besluit om Apache-helikopters te kopen. Die zijn vanaf 2004 ingezet in Afghanistan, voor het eerst vanuit de hoofdstad Kabul. Het detachement stond destijds onder leiding van overste Onno Eichelsheim, nu hoofd van de militaire inlichtingendienst.

Roy de Ruiter wordt Ridder in de Militaire Willems-Orde

Een van de jonge Apache-vliegers was Roy de Ruiter. Geen slechte achternaam voor een beroepsmilitair. De Ruiter zou in de daaropvolgende jaren nog vijf keer op uitzending gaan in Afghanistan. Op 31 augustus wordt hij door koning Willem-Alexander tot Ridder in de Militaire Willems-Orde geslagen voor zijn heldenmoed.

De Apache-helikopter was in de Koude Oorlog eigenlijk ontwikkeld om in heuvelachtig laagland Sovjet-Russische tanks uit te schakelen. Behalve met een snelvuurkanon en enkele Hellfire-raketten, was hij uitgerust met superieure sensoren.

Dankzij Apache-vliegers rekenden grondtroepen Talibanstrijders in

Uit contacten met collega’s van de Israëlische luchtmacht hadden Nederlandse Apache-vliegers een methode bedacht om de Apache in te zetten in de stadsguerrilla-oorlogvoering. Gebruikmakend van infraroodcamera’s en nachtzichtapparatuur werden de Talibanstrijders vanuit de hoogte bespied.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw