Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Tijd voor opheldering over vermoorde Iraanse dissidenten in Europa

30 mei 2018Leestijd: 4 minuten

Angst is een machtig middel in handen van een totalitair regime. De islamitische staat van Iran heeft veel tentakels in de wereld: van Gaza tot diep in Afrika en in Europa.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo meldde op 21 mei in zijn persverklaring over de terugtrekking van Amerika uit de nucleaire deal met Iran dat de Quds-divisie van de Revolutionaire Garde terreurdaden in Europa pleegt: ‘Today, the Iranian Qods Force conducts covert assassination operations in the heart of Europe.’ Een opvallende uitspraak!

Het bewijs daarvan schijnt in Nederland te zijn geleverd: de executie van een Iraniër in Almere (2015) en daarna de executie van een Iraanse activist in Den Haag (9 november 2017). Alles wijst erop dat het hier om moorden ging door staten geregisseerd.

In Almere voor zijn huis neergeschoten

De man die twee jaar geleden in Almere voor zijn huis is neergeschoten, was volgens mediaberichten (vooral Het Parool) Reza Kolahi, een lid van Mudjahedien Khalq (MKL). Hij is door twee schutters op klaarlichte dag doodgeschoten. De schutter staan nu terecht voor deze liquidatie. Volgens Het Parool  behoren de schutters tot criminele kringen in Amsterdam. Velen worstelen met de vraag wie Kolahi was en MKL is, de Iraanse Mudjahedien.

De Iraanse Mudjahedien was en is een door de islam geïnspireerde groepering. Voor de Iraanse revolutie pleegde zij aanslagen op militairen van de sjah, en eenmaal ook op Amerikaanse diplomaten. Tijdens de Iraanse revolutie steunden ze ayatollah Khomeini.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.