Gerlof Leistra Premium Corner

Succesvolle wraking Wilders komt door juridische luiheid Hof

22 mei 2018Leestijd: 2 minuten

Doordat het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen, ligt het hoger beroep over de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van de PVV-leider zeker een half jaar stil. De wrakingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof tikte het Haagse Hof ongenadig hard op de vingers.

De wrakingskamer noemde de beslissing van het Haagse Hof om de onderzoekswensen van Wilders grotendeels af te wijzen ‘onbegrijpelijk’ en de vrees van vooringenomenheid bij de rechters ‘objectief gerechtvaardigd’. Een opmerkelijk hard oordeel, maar strikt genomen juist.

Dat Geert Wilders geen gelegenheid onbenut laat de rechterlijke macht partijdigheid te verwijten, is bekend. Het is misschien ongemakkelijk dat een Tweede Kamerlid dit doet, maar niet verboden. In 2016 wraakte Wilders met succes de voorzitter van de rechtbank. Niettemin werd hij uiteindelijk veroordeeld wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg overigens geen straf.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.