Syp Wynia Premium Corner

Westen is sinds financiële crisis de regie kwijt

08 april 2018Leestijd: 3 minuten

Tien jaar geleden was Jan Peter Balkenende minister-president en Wouter Bos minister van Financiën. In de Verenigde Staten rommelde het al in de financiële sector, maar daar zou Nederland volgens Balkenende en Bos hooguit een ‘tikkie’ van mee krijgen. Want Europa stond er beter voor dan de VS en Nederland stond in Europa aan de top.

Het jaar 2008 eindigde ermee dat Wouter Bos man van het jaar werd omdat hij tientallen miljarden euro’s moest uitgeven om de Nederlandse bankensector te redden. De Nederlandse economie had, zo heette het, sinds de jaren dertig niet meer zo’n crisis gekend.

In april 2008 was in de Roemeense hoofdstad Boekarest een top van de NAVO. Als het aan de Amerikaanse president George W. Bush had gelegen, waren Oekraïne en Georgië daar aspirant-lid van de NAVO geworden. Het ging niet door, omdat de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit een te grote provocatie van de Russen vonden. Luttele maanden later lokte Rusland een militair conflict met Georgië uit. Oekraïne zou later aan de beurt komen.

Begin 2009 werd er in de Zwitserse stad Davos zoals elk jaar het World Economic Forum gehouden. Na het voor westerse economieën desastreuze jaar 2008 viel de bijna-afwezigheid van westerse leiders op. Wie er wel waren? De toenmalige premiers van Rusland en China, Vladimir Poetin en Wen Jiabao.

Rusland en China: crisis is te danken aan het Westen

Poetin en Wen deden in Davos hun best om niet te veel leedvermaak over het Westen in het algemeen en de Verenigde Staten in het bijzonder te tonen, maar hun boodschap luidde wel dat de wereld de crisis aan het Westen had te danken. En dat het Westen, de Verenigde Staten in het bijzonder, daarvoor een prijs zou moeten betalen.

Poetin zei in Davos dat de financiële crisis het einde betekende van de wereld waarin de Verenigde Staten de lakens uitdeelde, ook op monetair gebied. Hij wilde en voorspelde dat de dollar niet meer als enige de wereldmunt zou zijn en dat er meer reservevaluta’s zouden komen.

Het heeft er alle schijn van dat de financiële crisis van 2008 (die in Amerika al in 2007 begon) inderdaad tot een blijvende verschuiving van de panelen heeft geleid. Of op zijn minst lopende ontwikkelingen heeft versterkt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.