En onderdrukte migrantenvrouwen dan, Ollongren?

04 februari 2018Leestijd: 3 minuten
Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken. Foto: ANP

Ien Dales (PvdA) was een vrouw met ballen. Ze heeft nogal wat ambtelijke en bestuurlijke functies gehad, waarvan de bekendste is PvdA-minister van Binnenlandse zaken.

Bekend om haar stuursheid, haar forse uitspraken (‘Een beetje integer bestaat niet’) maar vooral haar eigengereidheid. In de goede zin: zij deed en zei wat ze vond dat gedaan en gezegd moest worden en had geen boodschap aan modieuze meningen, behagen van gelijkgezinden. En niet te vergeten haar Rotterdamse daadkracht: Niet lullen maar poetsen.

Kajsa Ollongren is haar verre opvolger als minister van Binnenlandse Zaken. Maar daarmee houden de overeenkomsten op. Een Haagse topambtenaar, daarna voorzichtige wethouder in Amsterdam. Geen PvdA, maar D66 en allerminst wars van modieuze opinies. En volgens mensen in Amsterdam die het weten kunnen, was daadkracht tijdens haar wethouderschap niet de meest in het oog springende eigenschap. En dat terwijl toerisme in haar portefeuille zat, Amsterdammers worden daarmee dagelijks geconfronteerd.

Nog een vlijmscherp betoog van Philip van Tijn:

NOS Journaal gaat ons voor in weg-met-ons-samenleving

Pijlen op Baudet, die grootste bedreiging vormt bij verkiezingen

Kajsa Ollongren hield afgelopen vrijdag de Ien Dales-lezing. Waarom ook niet? Die lezing hield zich bezig met de betekenis van de Grondwet, een doorwrocht verhaal, geënt op haar eigen levensgeschiedenis. Tot op tweederde; daarna richtte ze haar pijlen op achtereenvolgens Pim Fortuyn, Geert Wilders en Thierry Baudet. Vooral op de laatste, want die belichaamt nu het grote gevaar bij de verkiezingen.

Baudet had geen afstand genomen van een uitspraak van Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

En dat is heel erg, want zoals we weten neemt Ollongrens politiek leider Alexander Pechtold altijd meteen afstand van alle onzin-uitspraken van zijn partijgenoten.

Uitspraak Ramautarsing ging te ver

Nu moet ik eerlijk zeggen dat de gewraakte uitspraak van Ramautarsing (uit 2016 overigens) nogal ver ging: volgens hem zou uit onderzoek zijn gebleken dat mensen met een donkere huidskleur minder intelligent zijn. Dit onderwerp is een eeuwige twistappel, en bewijs voor deze categorische uitspraak is nooit geleverd. En als er geen bewijs is, moet je je onthouden van zulke stelligheid en al helemaal bij het meest tricky onderwerp dat er is. Overigens zou het niet gek zijn om er bij te vertellen dat Ramautarsing zelf een behoorlijk donkere huidskleur heeft en dat hij aan zijn uitspraak destijds de zin toevoegde: ‘Ik had het ook liever anders gezien.’

De essentie van het gelijkheidsbeginsel staat in artikel 1 van de Grondwet, de kern ook van Ollongrens verhaal. Dat luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’ Of de praktijk zich daarnaar richt, is iets waarover Groningers en bewoners van de Amsterdamse binnenstad zo hun eigen gedachten hebben. Om maar twee groepen te noemen.

Tienduizenden migrantenvrouwen zwaar gedomineerd

Maar daarbij blijft het niet. Ollongren zei ook: ‘(…) terwijl de Grondwet er juist voor zorgt dat niemand gedomineerd wordt, maar dat alle Nederlanders vrij en gelijk zijn.’ Het is voor u en mij geen geheim – laat staan voor een minister en ex-wethouder van de hoofdstad – dat in ons land duizenden, tienduizenden, zo niet veel meer vrouwen ‘met een migratie-achtergrond’ thuis zwaar gedomineerd worden door hun echtgenoten en andere manlijke familieleden. Vrij en gelijk? Laat me niet lachen.

Het zou mevrouw Ollongren hebben gesierd als zij even de tijd zou hebben genomen om, naast de veilige aanval op ‘de populisten’, ten minste ook deze groep het volle pond te geven. Bij die groep gaat het om achterstelling en discriminatie in de harde werkelijkheid en niet om woorden. En al was het maar duidelijk te maken dat bij ons, in ons land, de Grondwet boven alles gaat. Maar daarover geen woord.

Ien Dales zou het zeker gedaan hebben. In het besef dat het gelijkheidsbeginsel van de Grondwet óók geldt als je mensen aanvalt die er anders over denken dan jij.