Gerlof Leistra

Woorden Grapperhaus vragen om daden Blerick

05 november 2017Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk is het goed dat de kersverse minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) na afloop van de ministerraad vrijdag zei dat er extra politie kan worden ingezet in Limburg, maar de problemen daar spelen al langer. Door gebrek aan capaciteit liggen zeker vier moordonderzoeken stil en is de sfeer op straat in onder meer Blerick (Venlo) explosief.

Blerick is door een concentratie van werklozen, kansloze allochtonen en drugscriminelen het afvoerputje van Venlo. Er wordt geregeld in het stadsdeel geschoten. Woensdagmiddag werd de 22-jarige Ömer Köksal op straat doodgeschoten, vermoedelijk door leden van een rivaliserende Antilliaanse drugsbende. Overwegend Turkse bewoners gingen woedend op zoek naar de daders en bestookten de politie met stenen.

Criminelen vechten om de macht op straat

Limburg wordt net als Brabant geteisterd door drugsgeweld. In de provincie zijn dit jaar al zeventien dodelijke slachtoffers gevallen. Veel van deze zaken hebben met drugs te maken. Criminelen vechten om de macht op straat en intimideren daarbij onschuldige bewoners.

De recherche heeft zoveel werk dat zelfs moordonderzoeken stil worden gelegd om mensen vrij te maken voor andere zaken. Elke dag weer moet de recherche keuzes maken, maar het stilleggen van moordonderzoeken gaat te ver. De Nationale Politie moet toch in staat zijn om hulptroepen van elders vrij te maken die tijdelijk werk kunnen overnemen. Daarvoor was die hele reorganisatie nu juist bedoeld.

Een verkeerd signaal aan verontruste burgers

Na de zoveelste moord op klaarlichte dag is het een verkeerd signaal aan verontruste burgers dat de politie het te druk heeft om moordzaken op te lossen. De woorden van Grapperhaus vragen om daden: de politie moet weer de baas zijn op straat en alles uit de kast halen om moorden op te lossen. Ook die van drugscriminelen.

De aanpak van de drugsmisdaad vergt intussen een lange adem. Criminelen zijn schatrijk geworden met drugshandel. Met hun invloed ondermijnen zij de samenleving en hebben het op sommige plekken domweg voor het zeggen. Begin dit jaar sloegen vier Limburgse burgemeesters al alarm. Het zou verstandig zijn dergelijke signalen eerder serieus te nemen en niet pas extra capaciteit te beloven als het eigenlijk al te laat is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.