Uitglijder Omtzigt komt de VVD wel erg goed uit

12 november 2017Leestijd: 2 minuten
Omtzigt in debat met Rutte Foto: ANP

De kwestie rond CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en de MH17 bevat ook een partijpolitieke component. VVD’ers mengen zich met opvallend enthousiasme in het debat.

De actieve twitteraar Frans Weisglas (VVD), oud-voorzitter van de Tweede Kamer, vindt zelfs dat Omtzigt na het NRC-verhaal moet aftreden.

Opvallender is de reactie van de voorlichting van de VVD-fractie. Die wordt in de persoon van hoofd voorlichting Kees Berghuis opeens heel actief. Op Twitter retweet hij niet alleen de berichtgeving van NRC, maar ook de artikelen die de Volkskrant en De Telegraaf over het NRC-bericht maakten.

 

Kritische houding van Omtzigt bevalt Rutte niet

De VVD heeft duidelijk nog een appeltje met Omtzigt te schillen. Dat hij blijkbaar een misstap heeft begaan, komt als geroepen. Omtzigt behoort tot de terriërs die zich hebben vastgebeten in het MH17-dossier. Net zo vastgebeten als de premier Mark Rutte (VVD) die op de dag van de crash op 17 juli 2014 zei dat de ‘onderste steen’ over de oorzaak boven moest komen.

Maar de kritische houding van Omtzigt bevalt Rutte niet. Afgelopen mei verweet hij Omtzigt nog een ‘politiek nummertje’ te maken over MH17. Rutte verborg zijn irritatie niet.

De MH17-kwestie is omgeven door complottheorieën. De waarheid is maar moeilijk traceerbaar. Zo ook de rol van Omtzigt in het optreden van de nep-getuige. Moderator Hella Hueck van de nabestaandenbijeenkomst waarop de nep-getuige zijn woord deed, had dat optreden anders ervaren dan NRC reconstrueerde.

Niet alleen maar fans

Omtzigt gaf in een tweet toe dat hij onzorgvuldig had gehandeld. Hoe dan ook is de kwestie koren op de molen van Rutte en zijn VVD-machine. Een Omtzigt die zich eindelijk koest houdt of nog liever aftreedt als Kamerlid, zou de grootste regeringspartij goed uitkomen.

En dus is het hoofd communicatie van de VVD-fractie niet te beroerd om de berichten over Omtzigts uitglijder te retweeten. En dat allemaal omdat een zelfbewust CDA-Kamerlid de VVD-premier niet op diens blauwe ogen gelooft en maar blijft doorvragen om die beroemde onderste steen boven te krijgen.

Zelfs onder CDA’ers heeft de overactieve Omtzigt met zijn 92.000 voorkeurstemmen niet alleen fans. Sommigen vinden hem een bemoeial, een solist. Dat is niet verboden in de politiek. Sterker: het is een aanbeveling.