Robbert de Witt

Helaas Europa, ook voor Trump geldt: ‘Azië eerst’

10 november 2017

Dat de Amerikaanse president naar Azië is gegaan om de Amerikaanse economische problemen op te lossen, is voor Europa een teken aan de wand. Het economische potentieel is er gigantisch, in tegenstelling tot het vergrijzende ‘oude continent’.

Liefst twaalf dagen trekt de Amerikaanse president Donald Trump uit voor zijn tournee door Azië, die afgelopen week begon in Japan en pas komende dinsdag eindigt, op de Filipijnen.

Bijna twee weken weg uit Washington is lang. En dat is niet alleen vanwege hoofdpijndossier Noord-Korea. Trump toonde zich in Seoul – tot grote opluchting van de Zuid-Koreanen – weliswaar verrassend optimistisch over de haalbaarheid van een diplomatieke oplossing van de nucleaire showdown met Pyongyang. Maar de kans dat het probleem met Kim tijdens zijn rondreis wordt opgelost, zal Trump zelf wellicht ook niet zo groot achten.

Amerikaans-Chinese handel: 648 miljard dollar

Nee, het gaat Trump evenzeer om de Amerikaanse economische belangen. En die zijn enorm.

Om een indruk te geven: de Amerikaans-Chinese handel had vorig jaar een waarde van 648 miljard dollar, waarbij China voor 347 miljard dollar meer verkocht aan de Amerikanen dan andersom. Met Japan hebben de Verenigde Staten een handelstekort van 69 miljard dollar.

En dus hamert Trump vandaag in de Vietnamese havenstad Da Nang opnieuw op de nadelige effecten hiervan voor de Verenigde Staten. Amerika, waarschuwde Trump, zal ‘chronisch handelsmisbruik’ niet langer tolereren.

Azië op nummer één, niet Europa

Dat Trump naar Azië gaat om de Amerikaanse economische problemen op te lossen, moet voor Europa een teken aan de wand zijn. Het merendeel van de wereldbevolking woont in Azië, het economische potentieel is er dus ook nog altijd gigantisch. In tegenstelling tot het vergrijzende ‘oude continent’.

Al tijdens het bewind van Trumps voorganger Barack Obama bleek Europa niet langer op nummer één te staan, maar Azië. Zakenman Donald Trump heeft blijkbaar ook nog eens naar de cijfers gekeken en trekt dezelfde conclusie: de toekomst ligt in Azië, niet in Europa.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.