Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Op naar Rutte III: wie komen erin?

13 oktober 2017

Wie staan er over twee weken op het bordes van paleis Noordeinde? Dat weten de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie grofweg.

Ze zijn het eens over de verdeling van de posten, dat wil zeggen: welke partij welk ministerie krijgt, al kan daar nog altijd mee worden geschoven.

Maar de poppetjes – zestien ministers en acht staatssecretarissen – zijn nog onbekend.

Formateur Mark Rutte (VVD) neemt veertien dagen de tijd om zijn ploeg samen te stellen en dat is verstandig. Op een paar weken komt het ook niet meer aan. Misschien dat hij nog wat frisse inzichten kan opdoen.

Belangrijkste ministerie

Alom wordt geconstateerd dat het ministerie van Financiën het belangrijkste ministerie is en dus toekomt aan CDA of D66, die beide 19 zetels hebben. Wopke Hoekstra zou de kandidaat van het CDA zijn en Wouter Koolmees die van D66.

Het CDA is percentueel wat groter en zou dat ministerie kunnen claimen.

Gek genoeg zat er maanden een vrouw aan onderhandelingstafel wier kennis en kunde op het gebied van financiën onbetwist is: Carola Schouten. De secondant van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zou een perfecte kandidaat zijn voor Financiën. Toch wordt alleen Pechtolds secondant al maanden genoemd.

Theoretische maatregelen

In het regeerakkoord worden wat theoretische maatregelen aangekondigd op gendergebied zoals het tegengaan van onnodige geslachtsregistratie. Een vrouw op Financiën – er was er nog nooit een – zou bewijzen dat het regeerakkoord ook nog eens barrières slecht. Bovendien zou de ChristenUnie als redder van het motorblok een stevige pilaar in het kabinet hebben.

Maar Schouten wordt genoemd voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wat eerst het gedroomde ministerie was van Halbe Zijlstra (VVD). Na de val van Jeanine Hennis op Defensie en daardoor de verbleking van haar ster, aast Zijlstra opeens op Buitenlandse Zaken. Alles is blijkbaar mogelijk voor de VVD-fractieleider, die zelf trouwens zal worden opgevolgd door Klaas Dijkhoff.

Naam gaat rond

Hennis heeft zich intussen zo geërgerd aan speculaties over haar toekomst dat ze via Twitter liet weten geen kandidaat te zijn en gewoon Kamerlid blijft. Op haar oude ministerie, Defensie, kan voor de verandering weer eens een militair aantreden: het ervaren Kamerlid Raymond Knops (CDA).

De Kamerleden Mark Harbers (VVD), Ingrid van Engelshoven (D66), Stientje van Veldhoven (D66) zijn de minder genoemde namen, maar zijn geheide kandidaten voor een post al was het maar omdat het noeste betrouwbare werkers achter de schermen zijn.

Broodnodige onderhandelingservaring

Van Veldhoven hoeft als minister voor Klimaat amper worden ingewerkt en deed broodnodige onderhandelingservaring op in de Europese Unie. Maar die post gaat volgens De Telegraaf naar Eric Wiebes (VVD), die als staatssecretaris van Financiën de chaos bij de fiscus overleefde. Van Engelshoven was wethouder van Onderwijs in Den Haag en kan bogen op flinke ervaring in de politiek: als voorzitter van D66 en secretaris van de fractie. Handig voor een minister. Kamerlid Harbers is een trouwe veldsoldaat die ook wel eens aan de andere kant wil zitten.

Volgende week vrijdag hakken de partijleiders de knopen door, daarna houdt Rutte nog even sollicitatiegesprekken en intussen kan de AIVD de kandidaten  screenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.