Leg bewindslieden ook langs Weinstein-meetlat!

20 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Onderhandelaars op weg naar een diner - bron:ANP

Het screenen van ministers en staatssecretarissen is alweer een stuk ingewikkelder geworden. Een personeelschef als Mark Rutte wil natuurlijk geen Harvey Weinsteinachtig type aanstellen.

Het is formateur Mark Rutte (VVD) geraden om alle kandidaten voor een post als minister of staatssecretaris in zijn nieuwe kabinet ook langs de Weinstein-meetlat te leggen. Da’s nog eens wat anders dan een screening door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst of de fiscus.

Elk moment kan er een #MeToo slachtoffer opstaan en staat een kandidaat in de volle wind. Politieke leiders kiezen dan al snel voor het zekere voor het onzekere: trek je maar gauw terug. Beter dus om al voor de officiële kandidatuur helderheid te scheppen. Dat #MeToo toeslaat op het moment dat een kandidaat met de Koning op het bordes staat, of daarna, moet worden vermeden.

Rutte moet het gewoon op de man (of vrouw) af vragen

Voor zover bekend is er geen screeningsinstantie die in dit soort kwesties is gespecialiseerd. Sterker: tot voor kort waren verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie en ander misbruik vooral een item voor actiegroepen, stichtingen en andere clubs die maar moeizaam aandacht kregen. De vrouw als slachtoffer was iets voor feministen. En eigenlijk iets onvermijdelijks, want de zwakste sekse.

Dat is opeens revolutionair veranderd, met dank aan Hollywood.

Hoe te handelen met politici in spe? Het ligt voor de hand om deze klus door de formateur zelf te laten verrichten. Die kan een kandidaat op de man en vrouw af – voor iedereen gelden immers gelijke rechten en plichten – vragen of er een #MeToo risico dreigt.

Een aarzelende kandidaat kan maar het beste zo snel mogelijk eigener beweging afzien van het pluche.