Afshin Ellian Afshin Ellian

Wilders, doe niet zo idioot over benoeming Marcouch!

05 juli 2017Leestijd: 3 minuten

Wees blij en trots op de Nederlandse democratie. De democratie is geen supermarkt. Je kunt niet voorwaardelijk voor de democratie zijn. De voorwaardelijke democratie is geen democratie, schrijft Afshin Ellian.

Net zoals je niet alleen de democratie kunt aanhangen als de democratische uitkomst jou bevalt. Een democraat aanvaardt ook een ongunstige democratische uitkomst. Ik vrees dat sommigen deze vanzelfsprekende uitgangspunten vergeten zijn.

Respect voor een democratisch besluit, is iets anders dan een kritiekloze houding jegens de gevolgen van een democratisch besluit. Ik kies mijn woorden precies: het democratische besluit als uitkomst van een democratische procedure dient te worden gerespecteerd, maar dat geldt niet voor de gevolgen van dat besluit. De verkiezingen brengen winnaars en verliezers voort en dat moet worden gerespecteerd. Maar wat de winnaars en verliezers na de verkiezingen met hun democratische mandaat doen, is van een andere orde.

Hoe zit het met de benoeming van een burgemeester?

De benoeming van een burgemeester is ook onderhevig aan democratische besluitvorming. Daarvoor wordt een vertrouwenscommissie opgericht. Die bestaat uit leden van de gemeenteraad. Zij dragen een burgemeesterskandidaat voor. De gemeente Arnhem zocht naar een nieuwe burgemeester. Er waren 21 sollicitanten. De gemeenteraad koos voor oud-PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Volledigheidshalve meld ik hier ook de politieke samenstelling van de gemeenteraad in Arnhem: D66 8, de SP 8, de PvdA 5, VVD 4, GroenLinks 4, CDA 3, Arnhem Centraal 2, ChristenUnie 2, Verenigd Arnhem 1, Arnhemse Ouderenpartij 1 en de Partij voor de Dieren 1. Zo hebben de Arnhemse kiezers de raad samengesteld.

Deze vertegenwoordigers van de Arnhemse bevolking hebben Marcouch voorgedragen als nieuwe burgemeester. Volgens de democratische regels en gewoonte moet je respect hebben voor dit besluit. Had de gemeenteraad voor een PVV-aanhanger gekozen, dan zou dezelfde regel moeten gelden: heb respect voor de democratische uitkomst! Toch roept Kamerlid Geert Wilders zijn aanhang op om in Arnhem te demonstreren tegen een democratisch genomen besluit. Let op, het is geen wetgevingsbesluit, of een beleidsbesluit. Daarom vraag ik me af waartegen ze gaan demonstreren.

Gedrag Wilders doet denken aan heethoofden in Amerika

Dit gedrag van Wilders doet me denken aan heethoofden in Amerika, die na de overwinning van Donald Trump tegen de democratische uitkomst gingen demonstreren. Dat vonden wij allemaal heel gek. Een demonstratie tegen de winnaar van de verkiezingen, die zelfs nog niet was geïnstalleerd, is een bizarre en antidemocratische houding. Nu doet Wilders exact hetzelfde: ook Marcouch is nog niet geïnstalleerd. Deze bedenkelijke houding kan beslist niet worden goedgepraat.

Marcouch deugt niet, horen ik velen zeggen. Dat hoorde ik ook over Ahmed Aboutaleb (PvdA). Inmiddels staat hij bekend als meest rechtse burgemeester van Nederland. Behalve islamisten en Erdo-turken is bijna iedereen in Rotterdam tevreden over burgemeester Aboutaleb. Maar Marcouch zou niet deugen! De argumenten ken ik al te goed: hij was een liefhebber van Moslimbroederschap, hij wil het hoofddoekje bij de politie introduceren, hij wilde gratis koran-lessen en nog een paar andere zaken. Ik heb hem regelmatig bekritiseerd vanwege zijn verkeerde opvattingen. Maar Marcouch wil ook het salafisme verbieden.

Wilders moet maar stemmen veroveren in de gemeenteraad

Als Marcouch verkeerde dingen doet of zegt, verliest hij de steun van de gemeenteraad. Dan kan hij uit zijn ambt worden gezet. Als Wilders Marcouch een ramp voor Arnhem vindt, moet hij zijn stinkende best doen om bij de gemeenteraadverkiezingen in 2018 zo veel mogelijk raadszetels veroveren. Zo, en niet anders werkt de democratie.

Meer opinie, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Al ruim een decennium is PVV actief in de landelijke politiek. Maar Wilders heeft nagelaten om een echte politieke partij met lokale afdelingen te worden. De PVV kent geen interne democratie. Het negeren van de partijdemocratie kun je niet compenseren door te demonstreren tegen een democratisch genomen besluit van een gemeenteraad.  In dit opzicht kan Wilders veel leren van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Wel ben ik het eens met Wilders dat Marcouch niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor het burgermeesterschap is.

Marcouch moet worden beoordeeld op zijn daden en woorden als burgemeester. We moeten hem kritisch volgen. En hopelijk houden Marokkaanse Nederlanders vanaf nu op met dat gezeur over overheidsdiscriminatie. Zie hier de Nederlandse droom: Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer, Aboutaleb de burgemeester van Rotterdam en nu Marcouch burgemeester van Arnhem.

Wees dus blij, en trots op de Nederlandse democratie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.