Simon Rozendaal

Opzeggen klimaatverdrag is best verstandig besluit

01 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Dat de Amerikaanse president Donald Trump uit het klimaatakkoord van Parijs stapt, is een verstandig besluit zijn – misschien wel de eerste verstandige beslissing – van een verder merkwaardige, soms zelfs ietwat malle president.

Het in 2015 in de Franse hoofdstad gesloten akkoord is futiel in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In de eerste plaats zijn de in Parijs gemaakte afspraken voor de meeste landen niet meer dan een façade. Veel, vooral niet-Westerse, wereldleiders weten dat het bij Europese politici en NGO’s (bron van ontwikkelingsgeld en andere steun) indruk maakt om groen te poseren en zij applaudisseerden op het Parijse podium dus voor windmolens en zonnecellen, terwijl ze beseffen dat er maar één manier is om hun arme landen te verheffen: goedkope steenkool.

Trekt Amerika zich terug uit Klimaatakkoord? Trump houdt de spanning erin

Zelfs als alle landen zich aan de in Parijs gemaakte afspraken zouden houden, heeft het geen nut. Zoals het Copenhagen Consensus Center van de slimme Deen Bjorn Lomborg aantoonde op basis van cijfers van de Verenigde Naties zelf, levert Parijs in 2100 een afkoeling van 0,05 graad Celsius op. Welnu, als je 0,05 afrondt dan kom je op een dikke nul terecht.

Waarom eruit stappen als Parijs toch niks oplevert?

Natuurlijk kun je de redenering omdraaien en stellen dat het een irrelevante actie is van de Amerikaanse president is om uit Parijs te stappen. Als een maatregel nul bijdrage oplevert, heeft eruit stappen ook generlei waarde.

Toch is dat niet helemaal waar. In Europa is sprake van klimaathysterie. Veel, vaak goed opgeleide, jonge mensen met het hart op de juiste plaats denken dat de opwarming van de aarde het grootste probleem is dat de planeet ooit heeft meegemaakt, dat het bovenal door mensen wordt veroorzaakt, dat er dus iets tegen te ondernemen valt (met windmolens, zonnecellen en oplaadpalen voor elektrische auto’s) en dat ‘de wetenschap’ het daar over eens zou zijn. Wellicht is het besluit van Trump zo´n koude douche voor veel van die mensen dat ze wakker schrikken.

Tegelijkertijd genereert stoppen met Parijs veel geld waarmee allerlei nuttige dingen kunnen worden gedaan. Bijvoorbeeld om te stoppen in wetenschappelijk onderzoek met als doel alternatieve energiebronnen (thorium-kernenergie, zonnecellen, 3e generatie biobrandstoffen) te ontwikkelen die echt goedkoper zijn dan fossiele brandstof.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.