Eric Vrijsen

Onbegrijpelijk: Jesse Klaver liet gouden kans liggen

13 juni 2017

Onderhandelen is toegeven, maar als je vervolgens extra eisen blijft stellen en toch weer terugkomt op eerdere concessies, dan ben je achteruit aan het onderhandelen. Dat is het drama van GroenLinks in de kabinetsformatie.

VVD en CDA hebben het natuurlijk ook aan zichzelf te wijten. Hadden ze de PVV vooraf níet uitgesloten, dan hadden ze Jesse Klaver (GroenLinks) onder druk kunnen zetten: ‘Blijf jij moeilijk doen over een rem op de massa-immigratie, dan wenden wij ons tot Wilders en dat wil jij zeker niet.’ Maar de leiders van de middenpartijen ontkenden pertinent die optie en doordat D66 feitelijk ook nog de ChristenUnie uitsluit, zit de formatie muurvast.

Pragmatisch zijn, is te moeilijk voor GroenLinks

GroenLinks wilde het onderste uit de kan. Volgens ‘verkenner’ Herman Tjeenk Willink was het verschil te overbruggen. Maar in plaats van pragmatisch te zijn, redeneerde Klaver teveel vanuit de eigen ideologische positie.

Volgens bronnen in de andere partijen boog hij voor de pro-immigratie-belangenorganisaties en actiegroepen, die in GroenLinks een flinke stem hebben. Klaver deed een beetje mee met de grote jongens over een nieuwe interpretatie van het Vluchtelingenverdrag maar eiste later toch weer dat grote aantallen vluchtelingen per vliegtuig naar Nederland werden overgebracht. Een onbegrijpelijke nederlagenstrategie.

Gemiste kans voor de grootste linkse partij

GroenLinks zat nooit in een kabinet. Daardoor haalde de partij het bij de verkiezingen vaak net niet. Op het laatste moment besloten veel aanhangers toch maar op bestuurderspartij PvdA te stemmen.

Bij de laatste verkiezingen lag dat anders. GroenLinks eindigde als de grootste linkse partij. Klaver heeft zijn gouden kans om door te stoten naar de macht adequaat om zeep geholpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.