Gerry van der List

Afschaffing van Groot Dictee bewijst failliet Publieke Omroep

24 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De NPO-zenders zouden het volk moeten verheffen. Het vanwege teruglopende kijkcijfers stopzetten van een educatief programma dat de aandacht voor taal stimuleert, staat haaks op dat doel.

Het was een beetje vervelend dat de Belgen steeds beter bleken dan de Nederlanders. En de aaneenschakeling van moeilijke woorden als ‘przewalskipaard’ werkte soms op de zenuwen. Maar verder was het Groot Dictee der Nederlandse Taal een interessant programma dat de kijker op een onderhoudende manier wijzer maakte.

Maar aan een traditie van 26 jaar is nu ineens een eind gekomen. In de Volkskrant vertelt de ‘integraal eindredacteur kennis’ van de NTR dat het Groot Dictee ‘archaïsch’ is en per direct bij het grof vuil wordt gezet. Aanleiding vormen de dalende kijkcijfers.

Archaïsch

Het is een logica die het failliet van de Publieke Omroep bewijst. Zoals de boze presentator van het Groot Dictee Philip Freriks constateert, is nu het lot bezegeld van misschien wel het ultieme publieke-omroepprogramma. Het gaf kijkers, interactief, iets mee, met uitleg.

Dit is de taak van de Publieke Omroep. Deze moet, om een archaïsche uitdrukking te gebruiken, proberen het volk te verheffen. De bedoeling is niet om amusementsprogramma’s en sportwedstrijden uit te zenden die RTL en SBS ook graag in hun programmering zouden opnemen. Nee, de Publieke Omroep is er voor educatieve en culturele programma’s waarvoor commerciële zenders terugdeinzen. De kijkcijfers mogen daarbij geen doorslaggevend criterium vormen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Fundament

De Publieke Omroep toont zich dolblij als veel mensen kijken naar Boer Zoekt Vrouw op de NPO-zenders, maar draait tegelijkertijd een programma de nek om dat de aandacht stimuleert voor de eigen taal die, zoals een andere archaïsche uitdrukking luidt, ‘gansch het volk’ is. Zo slaan op kijkcijfers gefixeerde integrale eindredacteuren kennis het fundament weg onder de eigen organisatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.