Ook met nieuwe president is corrupt Brazilië niet genezen

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Hoe lang mag Dilma Rousseff nog op haar troon zitten? (AFP)

Opnieuw een cruciale dag in de vertraagde val van Dilma Rousseff, president van het machtigste land van Zuid-Amerika. Nadat op 17 april het Lagerhuis stemde vóór het in gang zetten van de procedure om de president af te zetten, stemde donderdag ook de Senaat in een marathonzitting hiermee in.

Brazilië is al een jaar in de greep van een almaar uitdijend corruptieschandaal, waar staatsoliebedrijf Petrobras en de politieke elite tot aan het middel zijn weggezakt.

Dat de economische boom is omgeslagen in een diepe, diepe economische crisis, en dat Rousseff wordt beschuldigd van geknoei met begrotingscijfers kort voor haar herverkiezing in 2014, maakt de afkeer van de socialistische president nog groter.

Geofferd

Barbertje moet dus hangen. Dat is na donderdag overigens nog niet gebeurd: de procedure wordt nu in gang gezet, en dat kan nog honderdtachtig dagen duren.

Maar het volk wil dat er koppen rollen, en de Senatoren die vandaag over de impeachment stemden, hopen natuurlijk dat de politieke chaos voorbij is als Rousseff eenmaal is geofferd.

Naamloos-2Speciale Editie Ons BraziliëMet onder meer:
> Interviews met Nederlandese ondernemers
> Lexicon: alles wat u moet weten over Brazilie
> Luchtfoto’s van het uitgestrekte land
> Oranjes versus de Goddelijke Kanaries
> Reportages over het Nederlandse koloniaal verleden
Meer info en bestellen >

Dat is ligt niet voor de hand. In het Braziliaanse landsbestuur zit al veel langer iets fout. Veelzeggend is dat sinds 1950 slechts drie van de acht presidenten hun termijn afmaakten. Rousseff zou de tweede zijn die wordt afgezet door het parlement.

Eeuwige belofte

Zo lang iedereen profiteerde van het economische hoogtij van de afgelopen vijftien jaar, was er niets aan de hand voor Rousseff. Pas nu het land in recessie is, dringt door dat de groei niet te danken was aan, maar er was ondanks politiek en overheid.

In de Speciale Editie die Elsevier in 2014 maakte over Brazilië, klaagden Nederlandse ondernemers al over de storende rol van de overheid. De bureaucratie, het belastingstelsel, de arbeidswetgeving: ‘Met een beetje gezond verstand was Brazilië al veel verder geweest,’ aldus een Nederlandse zakenman, die het desondanks bleef proberen in het Zuid-Amerikaanse land.

Zo blijft Brazilië die eeuwige belofte: een ongelooflijk rijk land, waarvan de vruchten helaas stelselmatig worden vertrapt. Een presidents-offer verandert dat niet zomaar.